Het steekspel met lansen die uit elkaar springen lokt veel kijklustigen. 

Het steekspel met lansen die uit elkaar springen lokt veel kijklustigen. © Joren De Weerdt

De valkenier zorgt eveneens voor een indrukwekkend schouwspel. 

De valkenier zorgt eveneens voor een indrukwekkend schouwspel. © Joren De Weerdt

 

 ©  Joren De Weerdt

 

 ©  Joren De Weerdt

1 / 4
thumbnail: Het steekspel met lansen die uit elkaar springen lokt veel kijklustigen. 
thumbnail: De valkenier zorgt eveneens voor een indrukwekkend schouwspel. 
thumbnail:  
thumbnail:  

Duizenden bezoekers zien middeleeuwen tot leven komen op Quondam

Berlaar -

Het tweedaagse middeleeuwse spektakel Quondam bracht ook deze editie massaal veel volk op de been. Duizenden bezoekers trokken naar de weide in de Welvaartstraat in Berlaar om zich te vergapen aan standjes met middeleeuwse ambachten, troubadours, valkeniers en zelfs echte steekspelen te paard. Voor iedereen die geïnteresseerd is in de middeleeuwen viel er dus iets te beleven en de bezoekers waren dan ook heel enthousiast.

Gino Van Looy

Op de gigantische weide kom je ogen te kort om alles in je op te nemen. Alle standhouders zijn uitgedost in middeleeuwse gewaden, bij de standjes kan je zwaarden, pijlen en bogen, gewaden, stoffen, kettingen en hapjes kopen. Alles ademt een middeleeuwse sfeer uit. Aan de stand van de valkenier treffen we Ruben aan. “Het is de eerste keer dat ik hier kom, ik ben speciaal naar hier afgezakt vanuit Geraardsbergen. Het is hier zeker de moeite, er zij heel veel activiteiten. Ik heb hier al een fazantenpluim gekocht voor op mijn hoedje, dat ik trouwens op een middeleeuws spektakel in Frankrijk heb gekocht. Ik ga hier nog wel even rondlopen want er zijn echt veel standjes. En die beker waaruit ik mijn gerstenat gedronken heb, houd ik bij (lacht).”

 

 © Joren De Weerdt

Ruben met zijn hoed en gerstenat.

Ruben met zijn hoed en gerstenat. © Joren De Weerdt

Spectaculaire steekspelen en emotionele ereronde

Een van de meest spectaculaire activiteiten zijn zeker de steekspelen te paard. Kris Van De Poel uit Hoevenen geeft wat meer uitleg. “Ik ben zelf een ridder en strijd straks mee met mijn paard Wannes. Ik ben lid van een club in Schilde, De Guldensporen. We hebben een groot terrein waarop we kunnen oefenen. Het spectaculairste is natuurlijk het steekspel waarbij de ene ridder met een lans van balsemhout moet proberen de andere te raken of uit het zadel te krijgen. We gooien ook al rijdend met een speer naar een roos en hakken met een zwaard een appel van iemands hoofd. In België zijn er twee clubs denk ik. Wij tellen zeventien leden, van wie ongeveer de helft vrouwen.”

Een van die vrouwen is Mireille, riddernaam Moriana. “Ik ga straks een ereronde wandelen met mijn paard Moon, dat zo heet omdat het een vlek op zijn hoofd heeft. Die ereronde is om mijn broer, die ook een ridder was, te eren. Hij is twee jaar geleden overleden. Het is ook het afscheid van Moon als ridderpaard, want hij gaat op pensioen, hij is 24 jaar en is te oud voor deze wedstrijden. Het wordt dus wel emotioneel.” Zoals Kris zei, zijn de steekspelen erg spectaculair om naar te kijken. Lansen vliegen in het rond vliegen nadat ze gebroken zijn op ridders en de paarden steigeren zelfs soms. De ereronde van Moriana met Moon verloopt ingetogen, gevolgd door veel applaus.

Kris met zijn paard Wannes en een jonkvrouwe.

Kris met zijn paard Wannes en een jonkvrouwe. © Joren De Weerdt

Moriana tijdens haar ereronde met Moon.

Moriana tijdens haar ereronde met Moon. © Joren De Weerdt

Op zoek naar pijl en boog

Wat verder staan Robin Vercammen en zijn vrouw Sophie Dillen met hun kraampje van zelfgemaakte middeleeuwse kleren, stoffen en accessoires. “Ik ben een tiental jaren geleden gefascineerd geraakt door de middeleeuwen toen ik figureerde in de heksen van Nijlen. De middeleeuwen zijn een kantelpunt in de geschiedenis en de eenvoud ervan spreekt me aan. Als ik zie hoe veel tijd ik er per week insteek, is het wel meer dan gewoon een hobby. Met onze verbouwingen hebben we gebruikgemaakt van enkele middeleeuwse technieken en af en toe eten we ook gerechten uit die tijd zoals blanc manger (zoet dessert, op basis van melk of room en amandelen, red.). Maar verder gaan we niet, we leven in het heden (lacht).”

Robin en Sophie met hun stoffenkraampje.

Robin en Sophie met hun stoffenkraampje. © Joren De Weerdt

Dat de tweeling Tobias en Thomas uit Geel aanwezig is op Quondam is geen verrassing, gezien hun achtergrond als geschiedenisstudenten. “Ik vind het geweldig hier”, zegt Tobias. “Er is een grote variëteit aan standjes en dat steekspel was echt indrukwekkend. Als geschiedenisstudent vond ik deze periode ook het interessantste, zeker met die ridders. Ik heb zelf ook een gewaad aan, ik ben geïnteresseerd in de wereld van de rollenspelen. Misschien dat ik nog leren pantserstukken vind.” Thomas is naar iets anders op zoek. “Ik zou graag een echte pijl en boog uit de middeleeuwen hebben. Nu heb ik er een uit de Decathlon, maar dat past natuurlijk niet bij deze outfit.”

Thomas en Tobias studeerden allebei geschiedenis.

Thomas en Tobias studeerden allebei geschiedenis. © Joren De Weerdt

Bij het verlaten van het veld stuitten we nog op Pieter uit Onze-Lieve-Vrouw-Waver die met zijn hoofd op het kapblok ligt. “Ik ben nog maar juist binnen of ze willen me al onthoofden. We zijn hier vooral voor de kinderen, het was een last minute beslissing. Ik denk dat ze zich wel gaan amuseren, want er is echt veel te doen. En zelf ben ik ook wel geïnteresseerd in geschiedenis.”

Een man moet het bekopen op het kapblok.

Een man moet het bekopen op het kapblok. © Joren De Weerdt

 

 ©  Joren De Weerdt

 

 ©  Joren De Weerdt

 

 ©  Joren De Weerdt

 

 ©  Joren De Weerdt

 

 ©  Joren De Weerdt

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio