Op de stand van de Boerenbond kreeg minister Annelies Verlinden (CD&V) uitleg over het indienen van een bezwaarschrift tegen het stikstofakkoord. 

Op de stand van de Boerenbond kreeg minister Annelies Verlinden (CD&V) uitleg over het indienen van een bezwaarschrift tegen het stikstofakkoord. © Wouter Adriaensen

Agridagen trekken heel wat volk, onder wie minister Verlinden: “We gaan een oplossing zoeken”

Ravels -

Het uitstel van landbouwbeurs Agridagen zorgde niet voor een minder geslaagde editie. Zondag luisterde federaal minister voor Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) naar de bezorgdheden van de boeren.

Wouter Adriaensen

“Stop de waanzin! #geefboerentoekomst.” Ook minister Verlinden, die Kempense familie heeft, kon niet naast de borden kijken op de akkers langs de route richting de voormalige NAVO-hallen in Weelde (Ravels). Het zijn lastige tijden voor de landbouwers, beseft ook de minister. “Na de coronacrisis zijn er nu de hoge energieprijzen en de stikstofproblematiek”, vertelt ze. “Maar als je hier binnenstapt, voel je de passie en de energie. Voor deze mensen is landbouw geen job, maar hun leven.”

Gezellige drukte

De minister bezocht verschillende standen in de vier beurshallen, onder hen Meerts & Zonen uit Ravels, dat landbouwmachines levert. “Het is niet zoals twee jaar geleden, maar er heerst toch een gezellige drukte”, stelde medeorganisator Joris Van Olmen vast. “Vrijdag hadden we te kampen met het stormweer, zondag was er wel veel volk. We kijken niet alleen naar het aantal bezoekers, maar ook naar de tevredenheid van de exposanten en die zat goed.”

Steven en Esther uit Meer (Hoogstraten) bezochten de Agridagen met hun twee jonge kindjes. “We zijn vaste bezoekers van de beurs, ik ben zelf afkomstig uit een boerenfamilie”, reageert Steven. “Ik heb zelf een paar beestjes als hobby en wil ooit meedoen aan de veeprijskamp. De beurs Agribex in december was afgelast dus we zijn blij dat de Agridagen nu wel doorgaan.”

Natuur en landbouw verzoenen

Ondertussen werd minister Verlinden geconfronteerd met de stikstofproblematiek. Aan de stand van Boerenbond konden bezoekers een bezwaarschrift invullen. “De politiek vergeet dat wij ook maar mensen zijn”, getuigde een van de landbouwers in een filmpje. Ook naar de stuurgroep van de landbouwers in het Turnhouts Vennengebied, die nog strengere normen opgelegd krijgen dan hun collega’s in de rest van Vlaanderen, luisterde de minister. Ondertussen gingen enkele andere CD&V-politici, onder wie Ravels burgemeester Walter Luyten en Servais Verherstraeten, fractievoorzitter voor de partij in het federaal parlement, op de foto met een T-shirt met als opdruk ‘red de boer in het Turnhouts Vennengebied’.

“Ik lees wel mee, maar het is toch anders om de uitleg zo te horen”, reageerde minister Verlinden. “Het gaat om mensen die veel geïnvesteerd hebben, van generatie op generatie, en hun vergunning gekregen hebben. Daarvoor gaan we een oplossing zoeken. Als politici kunnen we deze mensen niet zomaar loslaten. We gaan proberen de natuur en de landbouw met elkaar te verzoenen.”

De minister bezocht ook de stand van lokale handelaar Meerts & Zonen.

De minister bezocht ook de stand van lokale handelaar Meerts & Zonen. © Wouter Adriaensen

Zondag was de drukste dag voor de Agridagen.

Zondag was de drukste dag voor de Agridagen. © Wouter Adriaensen

www.agridagen.be

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio