Directeur Jan Van Damme (links), districtsburgemeester Koen Palinckx (N-VA) en districtsschepenen Fabienne Van Damme (Vooruit) en Marc Elseviers (N-VA) onthullen het naambord Jozef Pauly. 

Directeur Jan Van Damme (links), districtsburgemeester Koen Palinckx (N-VA) en districtsschepenen Fabienne Van Damme (Vooruit) en Marc Elseviers (N-VA) onthullen het naambord Jozef Pauly. © Marc Wouters

Steegje tussen Driehoekstraat en Bund heet voortaan Jozef Paulypad: Eerbetoon aan de stichter van de muziekacademie.

EKEREN -

Tussen Bund en Driehoekstraat werd een pad aangelegd dat toegang verleent tot de garageboxen en tuintjes die daar gelegen zijn. Het district huldigde zondagnamiddag het vernieuwde pad in en benoemt het ‘Jozef Paulypad’.

Vier blazers van de muziekacademie spelen een werk van Jozef Pauly.

Vier blazers van de muziekacademie spelen een werk van Jozef Pauly. © Marc Wouters

Onder impuls van toenmalig districtsschepen Van Reusel (N-VA) en buurtbewoner Danny Simons werden in de vorige legislatuur plannen gesmeed om het pad tussen de Driehoekstraat en de Bund te vernieuwen en een naam te geven. Voor duidelijkheid en bereikbaarheid naar hulpdiensten toe was het aangewezen dat het pad een naam kreeg. “Buurtweg 56 luidde de naam van het pad. Niet meteen een aantrekkelijke naam”, zei districtsburgemeester Koen Palinckx (N-VA).”

Koen Palinckx: “Jozef Pauly zorgde voor de groei en de bloei van de academie en nam het initiatief voor de oprichting van wijkafdelingen in Mariaburg en Donk”‘

Koen Palinckx: “Jozef Pauly zorgde voor de groei en de bloei van de academie en nam het initiatief voor de oprichting van wijkafdelingen in Mariaburg en Donk”‘ © Marc Wouters

In overleg met Jan Van Damme, directeur van de muziekacademie, stelde de Ekerse districtsraad voor het pad te noemen naar componist Jozef Pauly. In 1942 stichtte hij de muziekacademie van Ekeren, waar hij gedurende zijn loopbaan viool en muziektheorie doceerde. In 1945 werd Pauly directeur. Jozef Pauly kreeg zijn muziekopleiding aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Hij behaalde daar eerste prijzen voor notenleer en viool. Hij volgde nog studies aan de Schola Cantorum de Paris in Parijs. Pauly werd violist en concertmeester in het Koninklijk Orkest. Hij overleed in 1974 op 69 jarige leeftijd.

Als eerbetoon aan de stichter staat in de hal van de academie een buste van Jozef Pauly, gemaakt door beeldhouwer Bert Van Mieghem.

Als eerbetoon aan de stichter staat in de hal van de academie een buste van Jozef Pauly, gemaakt door beeldhouwer Bert Van Mieghem. © Marc Wouters

De academie werd in 1979 herdoopt tot ‘Gemeentelijke Muziekacademie Jozef Pauly’. “Helaas verdween die naam enkele jaren gelegen tijdens een of andere stedelijke reorganisatie van het kunstonderwijs”, zei Palinckx. “Ik heb dit altijd betreurd.” Als eerbetoon aan de stichter staat in de hal van de Academie voor Muziek, Woord en Beeld, een buste van Jozef Pauly, gemaakt door beeldhouwer Bert Van Mieghem. (mawo)

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio