Xavier Lemaire en Jessica García Clemente uit Ekeren nemen deel aan het programma Da’s Dikke Liefde. 

Xavier Lemaire en Jessica García Clemente uit Ekeren nemen deel aan het programma Da’s Dikke Liefde. © Walter Saenen

Antwerps koppel doorbreekt ongezonde levensstijl in ‘Da’s Dikke Liefde’: “Ik kon de supermarkt niet verlaten zonder een pot mayonaise”

Een betere conditie en een gezondere levensstijl, wie wil het niet? Xavier Lemaire (28) en Jessica García Clemente (30) uit Ekeren, vanaf maandag te zien in Da’s Dikke Liefde op Play4, hebben het voorbije jaar keihard gewerkt om zich beter in hun vel te voelen. “We gebruiken veel meer de fiets en die potten mayonaise komen er ook niet meer in”, zeggen ze lachend.

Tom Vets

Samen met drie andere koppels gingen Xavier en Jessica onder leiding van seksuologe Lotte Vanwezemael en arts Servaas Bingé de strijd aan met hun ongezonde gewoonten.

LEES OOK. Al meteen kritiek op Play4 voor ‘Da’s Dikke Liefde’: “Waarom altijd dikke mensen en nooit ongezonde slanke koppels?”

Volgende maand is het al een jaar geleden dat ze aan dit avontuur begonnen. “Met ups en downs. Het deed deugd, maar er is ook flink gevloekt”, zegt Xavier. “Het was niet evident om jarenlange gewoontes te doorbreken.”

Jessica was vroeger sportief. “Ik ging skiën, snowboarden ... Ik had een fitnessabonnement en ging wandelen in de stad. Maar sinds onze dochter er kwam en we een huis kochten, verdween dat naar de achtergrond.” Xavier probeerde veel sporten uit zoals judo en badminton. “Maar vanaf het middelbaar interesseerde sport me minder en werd ik vooral een gamer.”

Wat hem vooral nekte was een slecht eetpatroon. “Ik werk ’s nachts en daarom ziet mijn dagindeling er anders uit. Ik at ’s avonds voor ik vertrok en ‘s ochtends warmde ik de restjes op. Ik verkoos kwantiteit boven kwaliteit. Ik koos altijd de grootste portie, omdat ik wist dat ik het wel op zou krijgen.”

Gezonde kost

Hoe lastig is het om een eetpatroon om te buigen? “Moeilijk. Het is niet alleen je manier van eten bereiden aanpassen. Het draait ook om de juiste ingrediënten, waardoor kleinere porties ook voldoende zijn”, aldus het koppel. “Plots aten we meer groenten en ook vervangers voor aardappelen, pasta of rijst. En koekjes werden vervangen door fruit.”

Maar zoals veel mensen zullen beamen, smaken die frieten en pasta’s toch veel beter? “Maar ik heb ook echt genoten van de gezondere kost”, zegt Xavier.

“Het komt erop aan om voldoende afwisseling te voorzien. Als je leeft op sla of tomaten ben je dat gauw beu”, zegt Jessica. “Dan snap ik dat mensen teruggrijpen naar comfortfood. Want daarin weten ze wel variatie te stoppen.”

Ook de talrijke sausjes zijn afgezworen. “Vroeger kon ik de supermarkt niet verlaten zonder een pot mayonaise”, zegt Xavier. “Maar nu is het al een jaar geleden dat ik nog veelvuldig mayonaise gebruikte.”

Is dit eetpatroon voor de eeuwigheid? “Dat denken we wel. Het belangrijkste dat we hebben geleerd is dat gezond eten ook lekker kan zijn.”

Alle verplaatsingen met de fiets

Het koppelt beweegt ook meer. “Ik veranderde van job waardoor ik nu met de fiets naar het werk kan”, zegt Jessica. “Bij mij was het zaak om elke dag aan mijn tienduizend stappen te komen. Lastig, omdat ik een zittend beroep had. Om dan nog na het werk te stappen … Dat was te veel. Ik zet nu tijdens het sporten een aflevering van mijn favoriete serie op, dankzij die afleiding gaat het sporten vanzelf.”

“Ik verkocht mijn auto en gebruik voor alle verplaatsingen mijn fiets”, aldus Xavier. “Mijn werk is in Deurne. De afstand is perfect te doen. We doen het met een auto minder en de wagen die we nog hebben doet minder kilometers.”

Terugblikkend stellen Xavier en Jessica vast dat ze zich beter in hun vel voelen. “Laat me benadrukken dat ik me vroeger nooit slecht voelde. Maar ik voel me minder uitgeblust dan voorheen”, zegt Xavier.

Het fysieke aspect om fit te blijven, is voor Jessica een uitdaging. “Ik ben nog niet waar ik wil zijn. Het is een proces van lange adem. Maar ik ben gemotiveerder dan vroeger.”

De voorbije dagen was er kritiek omdat het programma suggereerde dat dik zijn én een gelukkige relatie hebben geen evidentie is. “Onze relatie zat sowieso nog goed”, zeggen de twee. “In de eerste plaats deden we mee omdat we vooral fitter door de dag willen komen en zodat we met onze dochter kunnen ravotten in de tuin zonder na vijf minuten al te staan hijgen.”

Da’s Dikke Liefde, Play4, 20.40u

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio