Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijk. 

Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijk. © Leo De Nijn

Hanswijk houdt bidprocessie in aanloop naar 750ste verjaardag

Mechelen -

In Mechelen is zondagnamiddag een bidprocessie door de binnenstad gestapt. De gebedstocht vervangt de historische Hanswijkprocessie die door de pandemie al enkele jaren niet volledig is kunnen doorgaan.

Leo De Nijn

De organisatoren beperkten zich zondag tot een gebedstocht door de Mechelse binnenstad, met het Schrijn van Sint-Rombouts, het beeld van Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijk, het Heilig Sacrament en beelden uit andere diocesane basilieken.

Tijdens een korte gebedsdienst in de Sint-Romboutskathedraal werd een smeekgebed gehouden voor de oorlogsslachtoffers in Oekraïne. Die werd bijgewoond door zo’n 350-tal mensen. Ze stapten daarna biddend achter het Heilig Sacrament van de Wollemarkt naar de Goswin de Stassartstraat, Sint-Jansstraat, Frederik de Merodestraat, Grote Markt, IJzerenleen en door de Lange Schipstraat naar de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijk. Het Sacrament werd gedragen door hulpbisschop Koen Van Houtte, die tijdens de gebedsdienst in de Sint-Romboutskathedraal de gelovigen had toegesproken. “We gaan op stap met héél de wereld in ons hart”, zei de bisschop.

Bidden voor Oekraiënse oorlogsslachtoffers.

Bidden voor Oekraiënse oorlogsslachtoffers. © Leo De Nijn

Oekraïense vlaggen en ballonnen

In de bidprocessie stapten kinderen mee met de Oekraïense vlag en ballonnen. De zomerse dag lokte heel wat bezoekers naar de Sint-Romboutskathedraal. Sommigen sloten spontaan aan bij de biddende mensen.

Kijklustigen op de Grote Markt hoopten op historische en religieuze taferelen, maar dat viel tegen. “Ik ben al meer dan tien jaar een trouwe bezoeker van de Hanswijkprocessie. Altijd een kleurrijk spektakel. Dit is minder om naar te kijken”, zegt Carla Verjans die in Boortmeerbeek woont. Dat kijkstuk komt er volgend jaar aan wanneer de Hanswijkprocessie voor de 750ste keer in de Dijlestad zal plaatsvinden.

Al biddend mee naar de basiliek in de Hanswijkstraat.

Al biddend mee naar de basiliek in de Hanswijkstraat. © Leo De Nijn

Tevreden zijn ook de dragers van het Heilig Sacrament. De vier stappen met de processiehemel een stuk makkelijker door de Mechelse straten. “We hebben nu een bandelier gekregen, en dat is een handig hulpje. De stok gleed nogal dikwijls door onze handschoenen, wat het dragen van de hemel veel vermoeiender maakte”, zegt drager Jos Tourney uit Walem.

Het Schrijn.

Het Schrijn. © Leo De Nijn

De dragers van de processiehemel kregen een bandelier om hun draagwerk wat gemakkelijker te maken.

De dragers van de processiehemel kregen een bandelier om hun draagwerk wat gemakkelijker te maken. © Leo De Nijn

 

 © Leo De Nijn

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio