©  Walter Saenen

Alle gebruikers tevreden met nieuw park Zuiderdokken: “Eindelijk eens van de eerste keer voldoende zitbanken”

Antwerpen -

In een uithoek van de Gedempte Zuiderdokken tegen het Nieuw Zuid is vorige week vrijdag een nieuw stuk Antwerps park geopend. Het heeft nog geen officiële naam, maar is het afgelopen weekend wel al goedgekeurd door de eerste bezoekers. “Eindelijk zijn er eens van de eerste keer genoeg banken voorzien”, zegt Marie Jeanne Franken (67).

Rebecca Van Remoortere

“De moeite he?” Klinkt het zondagmiddag rechts en links over de nieuwste aanwinst van het Zuid. De grijze vlakte van een parking op kasseien heeft plaats gemaakt voor een stuk stadspark en dat doet de bezoekers alleen maar uitkijken naar het andere deel van de Zuiderdokken. Dat wordt nu ook aangepakt.

 

 ©  Walter Saenen

Zowel buurtbewoners als mensen die van verder komen, lopen door het park alsof ze op citytrip zijn. Elke hoek, plant en bank is nieuw voor iedereen. “Er staan hier heel veel banken. Dat is wat anders dan op de Scheldekaaien. Daar is het zoeken naar een plaatsje om te zitten”, zegt Marie-Jeanne Franken (67). Ze is hier met haar dochter Saartje Straetemans (44) en haar kleinzoon Timon (5).

Saartje, Timon en Marie-Jeanne genieten van het nieuwe park.

Saartje, Timon en Marie-Jeanne genieten van het nieuwe park. © Walter Saenen

Saartje ging 2,5 jaar geleden wonen op het Nieuw Zuid, vlak aan het nieuwe park. “Ik wist toen al dat er een park zou komen. Ik ben blij dat het eindelijk klaar is. Toen er nog hekken stonden, kwamen we al stiekem picknicken. En we krijgen er ook nog een park aan de Scheldekaaien bij. Ik hoop alleen dat er nog fonteintjes komen, want nu is Timon aan het spelen met een drinkfonteintje.”

Er ligt een waterpartij in het nieuwe park, maar die is nog afgesloten. Wat daar de bedoeling van is, is nog niet helemaal duidelijk, maar dat de kinderen bij meer dan 25 graden zich niks aantrekken van een lint wel. Zij staan al te plonzen met hun voeten in het water.

 

 ©  Walter Saenen

Aan de andere kant ligt een gloednieuw basketbalveld te blinken. Jebel Johm (40) en zijn neef Melvin Johm (14) zijn van respectievelijk Borgerhout en zelfs Wijnegem naar hier gefietst om dat nieuwste veld van Antwerpen uit te testen. “Ik speel bij de Giants, maar nu het seizoen gedaan is, wil ik zoveel mogelijk trainen tegen grote mannen op de pleintjes in de stad. In Wijnegem en omstreken zijn er geen goeie veldjes. Dit veld ligt er heel goed bij”, zegt kenner Melvin.

Melvin en Jebel komen speciaal uit Wijnegem en Borgerhout vandaag.

Melvin en Jebel komen speciaal uit Wijnegem en Borgerhout vandaag. © Walter Saenen

Normaal gaan de twee spelen op het veld aan de voetgangerstunnel. Net zoals Tim Studeny (34), een buurtbewoner die het veld ook voor het eerst komt ontdekken. “Daar spelen de besten van ’t stad. Hier is het nog rustiger en beter voor mij. De netten zijn ook veel steviger dan op andere pleintjes, daar worden ze vaak stukgemaakt of meegenomen, met deze netten kan dat niet.”

Nog een enthousiaste basketter: Tim.

Nog een enthousiaste basketter: Tim. © Walter Saenen

Er wordt Kubbs gespeeld in het gras, kinderen glijden van de speelelementen en oudere mensen zoeken de bankjes in de schaduw op. Want de bomen in het park moeten nog een serieuze groeischeut krijgen wil er voldoende schaduw zijn op warme dagen.

Misschien wel het grootste voordeel aan het park voor een jonge papa of mama? Je kunt gewoon drinken bestellen in het café van het Fotomuseum en dat opdrinken op een bankje in het park. Aan de speelzone bijvoorbeeld. Terwijl je de kinderen in het oog houdt. Dat ontdekte Steven Lauwers (38), papa van een tweeling van vier. Hij zet zijn lippen aan een vers getapt Bolleke.

“Wij wonen op het Zuid en hadden een beetje schrik voor het park eerlijk gezegd. Er zouden veel auto’s af en aan rijden voor de ondergrondse parking en de bomen zouden misschien niet genoeg ruimte hebben om te groeien. Maar het ziet er allemaal heel goed uit. De autoluwe straten rond het park maken het hier een pak rustiger dan vroeger.”

Steven geniet in een van de weinige schaduwplekjes.

Steven geniet in een van de weinige schaduwplekjes. © Walter Saenen

Glazen flesjes

Nu is het alleen nog afwachten of iedereen evenveel respect heeft voor het nieuwe stukje groen. “In het zand aan de speelzone vonden we al kapotte glazen flesjes en scherven. Die hebben we samen met een paar andere mensen moeten opruimen. Wij wonen aan het Museum van Schone Kunsten en daar lag het tijdens de lockdowns ook bezaaid met kapot glas. Ik hoop echt dat het hier niet die toer opgaat.”

De kasseien, de parking en de ellelange discussies over de Sinksenfoor zijn hier ondertussen vervlogen tijd. Dit stukje Zuid is na lange werken klaar voor een nieuw hoofdstuk. Nu zoekt het park alleen nog een naam. Antwerpenaars mogen mee kiezen uit Scheldepark, Schipperspark of Zuidpark.

Stemmen kan via www.parkzktnaam.be.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio