Mischa in zijn vondstenkraam. 

Mischa in zijn vondstenkraam. © Walter Saenen

Mischa ‘De Vondst’ Bludts verkoopt unieke stukken op Krugerplein: “Ik wil nog een mooi stuk van de Sinksenfoor vinden”

Bekend volk op Bouger Bouger, de rommelmarkt op het Krugerplein in Borgerhout zondag. Onze eigen GVA-reporter Mischa Bludts, onder andere bekend van de CittA-rubriek ‘De Vondst’, verkocht er een deel van zijn unieke stukken. “De prijs maakt niet veel uit voor mij, ik geef korting als ik zie dat mensen heel blij worden van mijn hebbedingetjes.”

Rebecca Van Remoortere

Elke week stelt reporter Mischa Bludts een van zijn vondsten voor in zijn eigen CittA-rubriek. Dat zijn één voor één pareltjes met een Antwerpse geschiedenis die hij vond op een rommelmarkt, een tweedehandssite of ergens kreeg. Dat doet hij al twee jaar. En die vondsten beginnen zich op te stapelen in schuiven en kasten in zijn huis in Borgerhout.

“Dus was het misschien tijd om er een paar te verkopen om er andere mensen mee blij te maken.” Mischa stond zondag op Bouger Bouger op het Krugerplein met zijn vondsten. Keurig uitgestald met een print van zijn rubriek in Citta bij. “Het eerste wat ik deze morgen verkocht, was een gesigneerde foto van een oude catcher, een soort worstelaar. Een man die passeerde had die catcher nog zien vechten in het Sportpaleis. Hij was zo enthousiast dat ik hem een betere prijs gaf.”

Craeybeckx

Nog in het aanbod zo tegen de middag was onder meer een medaillon van oud-burgemeester Lode Craeybeckx, de langstzittende burgemeester van Antwerpen trouwens. Hij kreeg dat medaillon toen hij 15 jaar burgemeester was.”

Het medaillon van burgmeester Craeybeckx.

Het medaillon van burgmeester Craeybeckx. © Walter Saenen

Mischa heeft een passie voor alles wat Antwerpen en meer nog Antwerpse geschiedenis ademt. Hij gaat zelf op zoek naar de verhalen achter de objecten. “Ik verkoop ook een boekje van 125 jaar Borgerhout over de toen nog onafhankelijke gemeente Borgerhout in 1961. Ik ben gaan kijken naar de handelszaken die het overleefd hebben en vond er welgeteld eentje terug: begrafenisondernemer Heiremans die nog altijd in de Sint-Janstraat zit.”

Het boekje van 125 jaar Borgerhout.

Het boekje van 125 jaar Borgerhout. © Walter Saenen

Ook de kinderen op een oude single van Nonkel Bob wist Mischa allemaal terug te vinden. Hij ontmoette hen op de Luchtbal. “Nonkel Bob was hun absolute held toen ze klein waren.”

Mischa vond de kinderen op het singletje van Vrolijke Vrienden terug.

Mischa vond de kinderen op het singletje van Vrolijke Vrienden terug. © Walter Saenen

Nog in het assortiment van de verzamelaar: een medaillon van handelsfirma Kreglinger. “Dat blijkt het oudste bedrijf van Antwerpen te zijn en zit op de Grote Markt. Dat bedrijf heeft de nummer 0001 in het handelsregister van Antwerpen. Dat vind ik ook een heel bijzondere.”

Het medaillon van het oudste bedrijf van ’t stad.

Het medaillon van het oudste bedrijf van ’t stad. © Walter Saenen

Mischa heeft nog minstens vijftien vondsten liggen thuis waar hij een artikel over kan maken. “Ik kan oneindig doorgaan want je vindt altijd nieuwe dingen. Ik krijg ook veel tips van lezers via mail of zelfs via brieven. Ik ben nu nog op zoek naar een uniek stuk van de Sinksenfoor, een oude foto van iemand die verdrinkt tijdens het eendjes vissen of zo. Of een oude poster is ook al goed.”

Rijk wordt Mischa niet van al die kortingen op Bouger Bouger, maar wat hij misschien wel nog leuker vond aan de rommelmarkt? “Ik werd aan een ander kraam herkend als de man achter de rubriek. Iemand herkende mij dus van de wekelijkse foto in Gazet van Antwerpen. Eindelijk erkenning!”

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio