© ATV

Florian Vermeersch wint Antwerp Port Epic en pakt zo zijn eerste profzege

Florian Vermeersch (Lotto-Soudal) heeft een erg boeiende Antwerp Port Epic gewonnen. Na een tactisch steekspel in de finale reed hij in de laatste kilometers van de finish weg, Gianni Vermeersch en Thibau Nys vervolledigden het podium. Meteen de eerste profzege voor Florian Vermeersch.

Jens Heylen

Al vrij snel vormde zich een kopgroep met Sven Burger, Tom Sexton, Eamon Franck, Stijn Siemons, Jacob Relaes en Roel van Sintmaartensdijk. Het zestal sprokkelde vlug een voorsprong van 3:35 bijeen maar hield daar op de eerste kasseistrook, de Torenseweg na 57 kilometer koers, nog slechts anderhalve minuut van over.

De opeenvolging van kasseizones en onverharde wegen waren er voor Eamon Franck en Tom Sexton te veel aan en zij werden opnieuw opgeslokt door het peloton. Jens Reynders en Milan Menten trokken daarop in de tegenaanval. Zij zwommen lange tijd tussen de kopgroep en het peloton maar slaagden op 80 kilometer van de eindmeet er uiteindelijk toch in de vroege vluchters te vervoegen. Zo vormde zich opnieuw een kopgroep met zes renners.

 

 ©  BELGA

In de grote groep ging het er nerveus aan toe met enkele valpartijen tot gevolg. Bij de slachtoffers onder andere Jules Hesters, Gilles Borra, Timo Kielich, Karl Patrick Lauk en oud-winnaar van de Antwerp Port Epic, Guillaume Van Keirsbulck. Voorin bleef men ook niet van pech gespaard en smakten Sven Burger en Jacob Relaes tegen de grond.

Samensmelting van korte duur

Met nog 52 kilometer te rijden smolt alles opnieuw samen en kregen we een algemene hergroepering. Niet voor lang evenwel. Samuel Gaze, Boy van Poppel, Harrison Sweeny, Ruben Apers, Sander Lemmens en opnieuw Roel van Sintmaartensdijk gingen versnellen. Wat restte van het peloton liet niet begaan en zo hervormde de groep zich op 41 kilometer van de finish. Het bleef maar aanvallen regenen en dat zorgde ervoor dat het peloton gedecimeerd werd tot zowat 35 renners.

Tactisch steekspel met z’n zessen

Daar sprongen op 30 kilometer van de eindmeet Gianni Vermeersch, Timo Kielich, Adrien Petit, Florian Vermeersch, Jens Reynders en Thibau Nys uit weg. In het peloton ging het blok er snel op. Gianni Vermeersch ging aanvallen op 8 kilometer van de finish maar werd opgehaald door Florian Vermeersch en de rest. Meteen zat het spel op de wagen en werd er slag om slinger gedemarreerd.

Met nog drie kilometer te rijden stoven Gianni Vermeersch, Thibau Nys en Florian Vermeersch weg. Laatstgenoemde versnelde wat verderop opnieuw en kon zo alleen aan de laatste twee kilometer beginnen. Dat deed Florian Vermeersch op een voortreffelijke manier en behaalde op die manier zijn eerste profzege.

Florian Vermeersch, de tweede van Parijs-Roubaix in 2021, volgt op de erelijst de Nederlander Mathieu van der Poel op.

 

 ©  BELGA

Florian Vermeersch: “Was pas laatste 75 meter zeker dat ik zou winnen”

Met een uitval op twee kilometer van de finish kon Florian Vermeersch in de Antwerp Port Epic zijn eerste zege van het seizoen behalen, zijn eerste profzege tout court. Het 23-jarige gemeenteraadslid van Lochristi was uitermate blij met die overwinning en pakt zo voor zijn team Lotto Soudal weer wat punten in strijd om het behoud in de WorldTour.

“Ik kan het bijna niet geloven dat ik deze wedstrijd gewonnen heb en zo meteen ook mijn eerste profzege boek. Dit doet enorm veel deugd”, reageerde Vermeersch. “We geraakten op een gegeven moment weg met zes renners. Dat was ook al een onderneming want op veel stroken stond de wind in het nadeel. Zo kan je moeilijk een groot verschil maken op een peloton. Maar we hadden blijkbaar de juiste mannen mee en zo konden we al vrij snel met een gerust gemoed naar de eindmeet rijden. Tot in volle finale er enorm gespeculeerd werd. Daarin werd er veel gedemarreerd maar kon ik de juiste aanval inzetten op zowat twee kilometer van de eindmeet. Dan moet je natuurlijk wat geluk hebben ook om zo’n solo tot een goed einde te brengen.”

Even leek de renner zichzelf de das om te doen wanneer hij een bocht helemaal langs de verkeerde kant nam en zo wat meer afstand moest afleggen in tegenstelling tot de rest.

“Ik ken deze finale niet, het was de eerste keer dat ik deze wedstrijd reed. Het zou wel echt jammer geweest zijn mocht ik hierdoor niet kunnen zegevieren. Ik was ook pas vrij laat zeker van mijn overwinning. Eigenlijk wist ik de laatste 75 meter maar dat ik het zou halen. Ik kreeg in mijn oortje alsmaar de raad vol door te gaan en dat deed ik dan maar”, besloot Florian Vermeersch.

Gianni Vermeersch: “Had hier graag nog eens gewonnen”

Geen tweede zege, na de 5e etappe in de Vierdaagse van Duinkerke, dit seizoen voor Gianni Vermeersch. De 29-jarige West-Vlaming kon niet gepast reageren op een late uitval van Florian Vermeersch en moest zo tevreden zijn met de dichtste ereplaats. Gianni Vermeersch baalde achteraf wat want hij zou maar al te graag de Antwerp Port Epic, net als in 2020, op zijn naam hebben gebracht.

“Timo Kielich en ikzelf hadden in samenspraak met onze sportdirecteur afgesproken dat we in de laatste kilometers telkens om beurt zouden gaan aanvallen. Mocht er op die manier plots een hapering zijn, was dat goed voor de man voorop. Timo begon er als eerste aan. Toen hij gegrepen werd, was het mijn beurt. Ik hoorde dat ik een kloofje had geslagen maar dan kwam de tegenreactie toch op gang langs Florian Vermeersch. Bij een volgende aanval van mezelf zat Thibau Nys meteen op mijn wiel en met hem wou ik zeker niet naar de eindmeet rijden want in een sprint met twee zou hij het altijd halen”, legde de renner van Alpecin-Fenix uit.

 

 ©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

“Toen Florian Vermeersch dan ging aanvallen, had ik net een inspanning gedaan en dacht ik dat Thibau Nys het gat wel zou dicht knallen. Dat deed hij spijtig genoeg niet. Iedereen weet dat je Florian geen 50 meter moet geven”, stelde Vermeersch.

De winnaar van de koninginnenrit van de Vierdaagse van Duinkerke naderde nog fel op het wiel van zijn naamgenoot. “Ik heb er alles aan gedaan om hem nog te pakken. Ik had even kunnen recupereren maar tot bij Florian geraakte ik niet meer. Het is jammer om tweede te worden. Ik heb hier al eens gewonnen en had dit toch nog eens graag overgedaan. Wij hebben ook pech gehad met het team. Kielich was ten val gekomen net als Guillaume Van Keirsbulck maar uiteindelijk zaten we toch met twee in de kopgroep van zes.”

 

 ©  BELGA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio