De Meiboom is geplant. De rondedans kan beginnen. 

De Meiboom is geplant. De rondedans kan beginnen. © JAA

Heidense Meiboomplanting op jodelmuziek

Wommelgem -

De Kerkplaats van Wommelgem was zaterdag het decor voor de tiende Meiboomplanting, een organisatie van vzw De Eigen Heerd van Bert Peeters. Het heidense ritueel ging gepaard met gejodel en countrymuziek.


 

 © JAA

Het planten van een Meiboom is een erg oud, heidens gebruik dat nog altijd voorkomt in grote delen van Europa. Bij ons is het vooral in Vlaams-Brabant nog een levendige traditie. Het is oorspronkelijk een vruchtbaarheidsrite om het begin van de zomer en de natuur te huldigen. Aangenomen wordt dat het planten van de boom zal leiden tot meer vruchtbaarheid bij het vee, op akkers en onder de mensen.

Vzw Den Eigen Heerd, dat vroeger ook het Woedstokfestival organiseerde, probeert de oude ritus ook in Wommelgem nieuw leven in te blazen. Organisator Bert Peeters stak veel energie in de editie van dit jaar want het ging om de tiende editie van dit volksfeest, dat erkend is als immaterieel erfgoed.

Toch was de opkomst eerder matig en het viel ook op dat de Meiboom – een ontwortelde berk - eigenlijk meer een Mei-twijgje was. Dat kond de vreugde tijdens de rondedans, die bij het ritueel hoort, niet temperen.

De Meiboomplanting vond plaats vlek voor café Edeweiss, waar de jonge uitbaatster Liesl Remes de volumeknop flink opendraaide met haar geliefde jodelmuziek. Overigens waren er nog optredens op de Kerkplaats van onder meer countryster Catyana Lee en lokale saxofoonartiest Franky Haise. Burgemeester Frank Gys (N-VA) kwam ook een kijkje nemen, maar besloot zelf niet mee om de zomer dansend te verwelkomen. Want daarvoor wordt dit ritueel nu al eeuwenlang opgevoerd.(jaa)


 

 © JAA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio