Een speler van het sterke Gentse team Gentle plukt de frisbee gezwind uit de lucht. 

Een speler van het sterke Gentse team Gentle plukt de frisbee gezwind uit de lucht. © JAA

Schijnwerpers op frisbeeën als teamsport: Antwerpse club organiseert BK in park van Schoten

Schoten/Antwerpen -

Er vlogen het voorbije weekend nog eens frisbees door het park van Schoten. Als tijdverdrijf, op gras of op het strand, mag het smijten met zo’n platte schijf dan niet meer zo populair zijn. Maar onder de naam Ultimate is ook in ons land een heuse teamsport ontstaan rond de frisbee. De Antwerpse club Schijnwerpers haalde de nationale top van de jonge en wellicht meest fairplay sport naar het park van Schoten.

Jan Auman

De drie voetbalvelden in het park van Schoten werden het voorbije weekend ingericht als Ultimate Frisbee-arena’s. Teams uit Gent, Brussel, Luik en zelfs het Franse Rijsel waren er neergestreken om onder elkaar uit te maken wie op 3 juli in de absolute eindstrijd om de nationale titel zal strijden.

Het zag er zondagmiddag naar uit dat de enige Antwerpse ultimate club Schijnwerpers – een woordspeling op schijfwerpers – daar niet bij zal zijn. “Maar we zijn erg trots dat we onze sport in de kijker kunnen zetten in onze regio. In Gent en Bussel, waar de studenten mee gegroepeerd zitten, is de sport al meer ingeburgerd”, vertelt toernooidirecteur Imok Claes van Schijnwerpers, die met medewerking van de gemeente en voetbalclub Schoten voor een feilloze organisatie zorgde.

Het Antwerpse team Schijnwerpers dat deze belangrijke fase in het BK organiseerde in Schoten met links bovenaan de steunende Schotense schepen Paul De Swaef (N-VA) en daarnaast Imok Claes, secretaris van Schijnwerpers.

Het Antwerpse team Schijnwerpers dat deze belangrijke fase in het BK organiseerde in Schoten met links bovenaan de steunende Schotense schepen Paul De Swaef (N-VA) en daarnaast Imok Claes, secretaris van Schijnwerpers. © JAA

Hippies

“Ultimate Frisbee is een non-contact teamsport. Ze combineert elementen uit het korfbal, American football, basketbal en mengt die tot een snel, intensief en atletisch geheel”, geeft Imok ons een spoedcursus in de sport, die in de Verenigde Staten aanvankelijk vooral door hippies gespeeld werd, maar bij ons vooral door hipsters en studenten.

“Het verklaart misschien waarom fairplay heilig is voor ons. We spelen altijd, ook op dit hoogste niveau, zonder scheidsrechter. De spelers zijn zelf verantwoordelijk voor het naleven van de spelregels en dat leidt nooit tot problemen. Ultimate Frisbee is wellicht ook de enige sport waarbij tegenstanders applaudisseren voor een mooie actie van de tegenpartij en waarbij na elke wedstrijd in een cirkel complimenten en goede raad worden uitgewisseld tussen beide teams.”

Al combinerend de frisbee in de eindzone van de tegenstander krijgen. Daar is het in deze sporttak om te doen. Maar die tegenstander zal er alles aan doen om de frisbee te onderscheppen en zelf naar de overkant te trekken. Tactisch inzicht, een goede fysieke conditie en de kunst om de witte schijf van 175 gram netjes in de handen van jet teammaat te mikken. Daarmee kan je het verschil maken.


 

 © JAA

Acrobatisch

Wij zagen hoe het Gentse Gentle, de enige Ultimate-club met shirtsponsor, weinig problemen kende om de Brusselse Flying Penguins in te blikken. We kwamen onder de indruk van de losse, zelfs amicale sfeer, maar tegelijk fel betwiste strijd om de frisbee. De spurtjes, acrobatische sprongen en schijnbewegingen waren niet van de lucht, en dat twee keer 45 minuten lang.

“Toch kan iedereen plezier vinden in onze sport, ook meisjes trouwens. We trainen op de Wilrijkse Pleinen aan de Vogelzanglaan in Antwerpen. Elke donderdagavond (20-22u) houden we er open training waar iedereen welkom is om mee te spelen. (jaa)

Website Antwerp Ultimate Club Schijnwerpers


 

 © JAA


 

 © JAA


 

 © JAA


 

 © JAA


 

 © JAA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio