In de proeven komen alle basisvaardigheden aan bod. 

In de proeven komen alle basisvaardigheden aan bod. © Annelies Frederickx

Let Them Play zoekt en vindt een passende sport voor ieder kind

Herselt -

Ongeveer honderd kinderen uit Herselt en omgeving legden zondag in sporthal De Mixx enkele fysieke proeven af om te ontdekken voor welke sporten zij aanleg hebben. Aan de hand van de resultaten van de proeven van Sportanalytik, zochten en vonden de organisatoren van Let Them Play een passende sport voor elk kind.

Annelies Frederickx

“Herselt is onze testgemeente en we hopen natuurlijk dat nog veel andere steden en gemeenten dit voorbeeld volgen”, begint de Westelse huisarts en sportarts Tom Teulingkx zijn verhaal. “We gingen met Let Them Play een samenwerking aan met Herselt, waardoor een honderdtal kinderen de testen kan afleggen op kosten van de gemeente. De jongeren tussen 5 en 16 jaar leggen negen testen af, waarin alle basisvaardigheden zoals kracht, explosiviteit en lenigheid aan bod komen. De resultaten van de proefjes worden door Sportanalytik, dat ontworpen is door de universiteit van Praag, in de database vergeleken en op basis van dat vergelijkend materiaal krijgt ieder kind een rapport.”

 

 © Annelies Frederickx

“Op dat wetenschappelijk onderbouwd sportrapport belichten we de troeven en vaardigheden van het kind en bovendien bepaalt de Sportanalytik-index in hoeverre een sport voor die jongere geschikt is”, vertelt Tom Teulingkx nog. “Dit zijn uiteraard aanbevelingen. We willen kinderen zeker niet uit hun sport wegtrekken. Niets is zo belangrijk als plezier hebben. Aan de hand van onze resultaten kunnen ouders hun kinderen oriënteren of heroriënteren.”

Paardrijden

De 5-jarige Marta nam in de ochtendsessie deel, samen met haar 10-jarige zus Josefien. “Ik vond het echt heel plezant. Het waren wel moeilijke testjes, want ik had die nog nooit gedaan op school. Zo moest ik een stok vastnemen en daar overstappen of met mijn voeten tegen de muur duwen en mij heel hard strekken.”

De vijfjarige Marta laat trots haar rapport zien. 

De vijfjarige Marta laat trots haar rapport zien. © Annelies Frederickx

Maarten Gybels, de papa van Marta en Josefien, heeft geen moment getwijfeld om zijn dochters deel te laten nemen. “Van opleiding ben ik leerkracht lichamelijke opvoeding en ik deel dezelfde sportfilosofie als Tom Teulingkx. Dat het in onze eigen gemeente doorging, was natuurlijk een pluspunt. Volgens de resultaten is paardrijden de ideale sport voor Marta en ook golf. Haar evenwicht is haar sterkste punt en dat had de juf van ballet ook al opgemerkt. Naast ballet speelt Marta ook voetbal. Ze is uiteraard nog jong en we zullen zien of ze op termijn wil veranderen van sport. De stap naar het paardrijden wordt alvast klein, want dat is een van de sporten die haar zus beoefend.”

Tom Teulingkx, Marc Geenen en David Van Nieuwenhove van Let Them Play.

Tom Teulingkx, Marc Geenen en David Van Nieuwenhove van Let Them Play.

Op het middaguur legden ook een tiental voetballers testen af in de sporthal. “Die proeven zijn sportspecifiek in het kader van talentdetectie”, legt Marc Geenen uit. “Aan de hand van die tests kan er bepaald worden of een jongere echt aanleg heeft en misschien zelfs topsporter kan worden. Terwijl we bij de andere kinderen altijd goed nieuws brengen en hun sterktes benadrukken, kan het voor de voetballers een reality-check zijn. Hun resultaten kunnen helaas ontnuchterend zijn.”

www.letthemplay.be

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio