Tussen de draden passeren met een kinderwagen ligt niet voor de hand weten Tom Wouters en Wim De Lathouder.  

Tussen de draden passeren met een kinderwagen ligt niet voor de hand weten Tom Wouters en Wim De Lathouder.  © Marc Peeters

Onlinepetitie gestart over wandelpad Pierloos: “Hoge afsluitingen geven een gevangenisgevoel”

Bouwel -

Tom Wouters en Wim De Lathouwer, twee inwoners van Bouwel (Grobbendonk), zijn een onlinepetitie gestart met de oproep om van de Pierloos in hun dorp weer een mooi wandelpad te maken. “Wat vandaag van de Pierloos overblijft, is een steegje, een moeilijk begaanbaar pad geklemd tussen twee hoge afsluitingen. Het pad is ook veel minder toegankelijk geworden”, menen Tom en Wim.

Marc Peeters

Heel wat inwoners van Bouwel weten nog steeds niet of ze nu moeten lachen of wenen met de oplossing die het lokale bestuur voor de Pierloos heeft uitgewerkt. Het pad verbindt over een afstand van zo’n achthonderd meter de Nieuwendijk met de dorpskern van Bouwel. Het volledige gebied was evenwel privaat terrein en dik tien jaar geleden besliste de eigenaar de doorgang af te sluiten, onder meer omdat te veel passanten dachten dat het bos van iedereen was. Met een klein omweggetje bleef het pad de facto toch in gebruik.

Burgemeester Marianne Verhaert (GiB) onderhandelde een oplossing. De gemeente zou een repel grond van zo’n twee meter breed aankopen over de volledige lengte van de Pierloos. Op die strook kon dan een openbaar wandelpad uitgezet worden. Het pad zou draadafsluitingen krijgen om te voorkomen dat het bos opnieuw zou ingepalmd worden. De afsluitingen staan er nu een paar maanden. “En niemand is tevreden”, menen de opstellers van de petitie.

Gevangenisgevoel

“Het nieuwe wandelpad is uitgetekend meteen naast het pad dat er al decennialang ligt”, weten Tom en Wim. “Er staan meer dan honderd bomen op het nieuwe pad, er steken wortels en stronken en er zijn oneffenheden, waardoor ouders met buggy’s of mensen die slechter ter been zijn zich er niet meer thuis voelen. Als je over het pad wandelt, krijg je door de hoge afsluitingen bovendien een gevangenisgevoel.”

Een van de twee draden kan volgens de buurtbewoners weggehaald worden.  

Een van de twee draden kan volgens de buurtbewoners weggehaald worden.  © Marc Peeters

Volgens Tom en Wim moet het veel beter en ze doen meteen drie voorstellen. “De gemeente zou opnieuw kunnen gaan onderhandelen en een paar meter bijkopen. Zo kan het oude pad gewoon opnieuw gebruikt worden. Het hek aan de kant van de Herentalsesteenweg, dat er nooit heeft gestaan, kan wat ons betreft verwijderd worden. Er zijn toch een drietal openingen gelaten. Zo krijg je minder het gevoel dat je door een tunnel wandelt.” Een lagere afsluiting is volgens Tom en Wim wellicht ook diervriendelijker.

Dialoog

“We denken dat met deze drie wijzigingen een groot deel van het probleem opgelost zou worden. Dan zou het pad opnieuw het open gevoel van een natuurlijk pad krijgen. Als het gemeentebestuur deze oplossingen niet ziet zitten om welke redenen dan ook, dan zouden ze op zijn minst de dialoog aan moeten gaan met de inwoners van Bouwel. Er is met veel trots uitgepakt met deze realisatie, maar veel inwoners voelen zich in de kou gelaten.”

Zondag stonden er al 112 handtekeningen onder de petitie. Niet onaardig, want het invullen van een onlinepetitie vraagt toch iets meer engagement dan een vlugge kribbel plaatsen op een blaadje papier dat je wordt toegeschoven.

Burgemeester Verhaert (GiB) liet eerder verstaan dat nieuwe wandelpad wat tijd nodig heeft om vorm te krijgen.

petities.com/maak_van_de_pierloos_in_bouwel_weer_een_mooi_wandelpad

MEER OVER Natuur Kempen

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio