Aan het GOC Ter Voncke stond een erehaag klaar voor de eeuweling.  

Aan het GOC Ter Voncke stond een erehaag klaar voor de eeuweling.  © Marc Peeters

Oud-voetballer Staf Ulens is 100 jaar: “Ze noemden hem het klein gangsterke”

Herentals, Herenthout -

Het “Eeuwfeestcomité voor Staf” heeft kosten nog moeite gespaard om Herenthoutenaar Staf Ulens een onvergetelijke 100ste verjaardag te bezorgen. “In dezelfde adem willen we Staf ook nog eens huldigen en bedanken voor meer dan één gewoon mensenleven in dienst van het voetbal en vooral de voetballende jeugd”, zegt Jan Adriaenssen, lid van het eeuwfeestcomité.

Marc Peeters

Bij een 100ste verjaardag hoort een receptie en een feestmaaltijd. Die werd georganiseerd in de zaal Ter Voncke in Herenthout. Staf werd met een taxibusje ter plaatse gebracht en vervolgens door een erehaag van kennissen uit het voetbal naar binnen gereden. In de zaal stonden mensen in de rij om Ulens te begroeten. Burgemeester Stijn Raeymaekers (Eenheid) mocht felicitaties van de koning en koningin overhandigen. Vanuit de voetbalwereld kwam onder meer de gewezen manager van KVC Westerlo Herman Wijnants Staf de hand schudden.

De burgemeester mocht een geschenk overhandigen namens het Hof.

De burgemeester mocht een geschenk overhandigen namens het Hof. © Marc Peeters

Staf Ulens werd op 22 mei 1922 geboren in het Limburgse Wangen en voetbalde onder meer voor Sint-Truiden, Looi Sport en Gerhees. Vanaf 1946 vinden we Staf terug in Herentals waar hij een groothandel in likeuren uitbaatte in de Sint-Jansstraat. “In 1952 stapte hij door de poort van KFC Herentals en werd secretaris van de jeugd. Na 20 jaar bureelwerk, 7 jaar in de beheerraad en 13 jaar lid van het selectiecomité werd hij jeugdvoorzitter”, weet Jan Adriaenssen.

Ook Herman Wijnants kwam Staf feliciteren.

Ook Herman Wijnants kwam Staf feliciteren. © Marc Peeters

Dit verhaal en nog veel meer staat in de Gazet van Ulens, een krantje dat het Eeuwfeestcomité voor Staf speciaal voor deze gelegenheid heeft uitgegeven. Dat zijn hart bij het voetbal lag, bewees Staf niet alleen in Herentals maar ook bij tal van de omringende clubs. Ulens stond immers aan de wieg van de Kempische Verstandhouding, Dat is een samenwerkingsverband tussen tussen 12 Kempische clubs ter bescherming van de eigen jeugdspelers en om ervoor te zorgen dat ze volop konden doorstromen.

“We organiseerden bijscholingen op de terreinen van de verschillende clubs en namen met een selectie van onze spelers deel aan tal van internationale tornooien. Ik herinner me nog 0-1 winst op een elftal van Club Brugge, waarin Johny Thio en Raoul Lambert speelden”, verklapt Staf in zijn Gazet.

Het dagelijks bestuur van KFC Herentals rond 1991. Staf Ulens is zittend de derde man van links tussen Paul Benijts en Louis Verachtert.

Het dagelijks bestuur van KFC Herentals rond 1991. Staf Ulens is zittend de derde man van links tussen Paul Benijts en Louis Verachtert. ©  Jos Flamand.

Zelf is Staf gestopt met voetballen toen hij 56 was geworden. “Mijn beginjaren, als ik daar nog denk. Ook speelden we in Herve. Toen we daar aankwamen stonden er nog koeien op het voetbalveld en moesten de vlaaien nog van ’t veld geschept worden. Buiten wassen in een baddeke terwijl de temperatuur onder nul zat. Het was een totaal andere tijd. En toch was het toen allemaal plezant.”

Het moet uit die periode geweest zijn dat Staf zijn bijnaam ‘Het klein gangsterke’ heeft overgehouden. “Ik was niet kleinzerig maar heb ook nooit veel pijn gehad want ik stampte altijd eerst.” In plaats van met het gangsterke het duel aan te gaan, kom je maar beter, maken dat je weg was.”

Wat volgens Jan Adriaensen bewijst dat Staf als voetballer het tegenovergestelde was als mens. Die heeft ondertussen aan vrienden en familie toevertrouwd dat hij er nog een paar jaar wil bijdoen, wat hem door iedereen van harte wordt gegund.

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio