Onder meer dit academiekoor vloog er met veel enthousiasme in.

Onder meer dit academiekoor vloog er met veel enthousiasme in.© Hugo Gerstmans

Academie viert gouden jubileum met drie uitverkochte voorstellingen: muziek, woord, beeld en veel applaus

Schilde/Wijnegem/Zoersel -

De verwachtingen voor de jubileumvoorstelling van de intergemeentelijke Academie van Wijnegem, Schilde en Zoersel waren hooggespannen. De 120 artiesten stelden niet teleur. Tot drie keer toe bundelden ze hun talenten. Ruim duizend toeschouwers genoten van de veelzijdigheid van de academie.

Jan Auman

Een groots feest moest het worden met een combinatie van muziek, woord en beeld. En dat is het ook geworden, tot drie keer toe. De grote academiefamilie mocht voor de gelegenheid het ‘Sportpaleis’ van de Voorkempen gebruiken: de sporthal van Wijnegem. Die liep zaterdag twee en zondag nog een keer zo goed als helemaal vol.

Op het podium werd groots uitgepakt met de inzet en combinatie van zowel koor, orkest, grote groepen leerlingen vanuit de muziekpraktijkklassen en een popjazzcombo. Een koperkwartet of solozangeressen zorgen voor afwisseling.

De woordafdeling liet via dialogen de verschillende leeftijdsgroepen optreden. De evolutie van de kleintjes (9 jaar oud) naar de volwassen opleiding was goed hoor- en zichtbaar. In de tuin stond niet alleen allerlei lekkers om te eten en te drinken. De recent opgerichte beeldafdeling toonde er enkele werken. Die tak van de academie had ook al voor de projecties gezorgd die als decor werden gebruikt tijdens de voorstelling.

Jong zangtalent van de academie.

Jong zangtalent van de academie. © Hugo Gerstmans

Dj’s

En ook de jonge afdeling muziekproductie en de dj’s – want ook die worden tegenwoordig opgeleid in de academie – toonden staaltjes van hun kunnen. Eén van de componisten had samen met de schrijvers van de academie een nieuw lied gemaakt.

“Een memorabel weekend in onze nu vijftigjarige geschiedenis”, blikt Jan Valkenborgh moe maar voldaan terug op de drie voorstellingen. Valkenborgh is drummer bij de Antwerpse rockband Fixkes, maar sinds 2018 ook directeur van de intergemeentelijke academie voor Wijnegem, Schilde en Zoersel en haar 1300 studenten. Hij loste toen Luc Moons af, die voor deze jubileumvoorstellingen nog eens het dirigeerstokje uit de kast had gehaald.

Pionier Frans Dubois, de eerste directeur in de jaren zeventig en tachtig, was er niet. Wegens ziekte moest hij jammer genoeg verstek laten gaan voor dit eerste deel van de jubileumviering. Op 27 juni volgt nog een concert om een mooi punt te zetten achter de viering van vijftig jaar academie. Dat vindt plaats in de kerk van Wijnegem en start om 19.30u. (jaa)

Academiedirecteur Jan Valkenborgh met zijn voorganger Luc Moons.

Academiedirecteur Jan Valkenborgh met zijn voorganger Luc Moons. © Hugo Gerstmans


 

 © Hugo Gerstmans


 

 © Hugo Gerstmans


 

 © Hugo Gerstmans


 

 © Hugo Gerstmans


 

 © Hugo Gerstmans

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio