© Joren De Weerdt

Eerste gedeelte Mechelse tangent open voor verkeer: vooral richting E19 is het druk

Mechelen -

Het eerste gedeelte van de tangent (B101) in Mechelen is sinds zondagochtend open voor het verkeer. De Brusselsesteenweg (N1) is onderbroken om de aansluiting met de nieuwe verbindingsweg mogelijk te maken. Bestuurders moeten de komende weken rekening houden met ernstige verkeershinder.

Sven Van Haezendonck

Jaren is er gewerkt aan de tangent, de nieuwe ontsluitingsweg die de Brusselsesteenweg in Mechelen-Zuid verbindt met de N15 aan de Nekkerhal. De tangent moet ook de vesten (R12) rond de historische binnenstad ontlasten. Voor de zomervakantie moet de weg helemaal opengaan voor het verkeer, maar zondag is al een eerste stukje in gebruik genomen.

Telkens over één rijstrook

Tussen de Brusselsesteenweg aan brasserie Passade en het kruispunt met de Jubellaan kan het verkeer telkens over één rijstrook over de tangent. De openstelling was nodig om de tangent over zijn volledige breedte aan te sluiten op de Brusselsesteenweg. “Van zodra dat werk klaar is, kan het verkeer voor de zomervakantie meteen over het hele traject in twee richtingen over de volledige tangent rijden”, zegt Rudy Van Camp, woordvoerder van Mechelen in Beweging.

LEES OOK: Na acht jaar bouwen: nieuwe weg en Margaretatunnel achter Mechels station openen op 27 juni

Tussen de aansluiting met de Brusselsesteenweg en het kruispunt met de Jubellaan kun je in twee richtingen al over de tangent. 

Tussen de aansluiting met de Brusselsesteenweg en het kruispunt met de Jubellaan kun je in twee richtingen al over de tangent. © Sven Van Haezendonck 

Hier gaat de tangent onder de nieuwe fietsbrug en de sporen door. 

Hier gaat de tangent onder de nieuwe fietsbrug en de sporen door. © Sven Van Haezendonck

Door de onderbreking van de Brusselsesteenweg verloopt de doorstroming de komende weken een stuk stroever. Wie vanuit Mechelen-centrum komt, volgt een omleiding via de tangent of via de Europalaan. Nu al is duidelijk dat het de komende weken aanschuiven wordt, zeker tijdens de spits. Dat is vandaag al het geval richting E19.

Brusselsesteenweg afgesloten

Verkeer dat uit de richting van Zemst en de E19 komt, kan op de tangent aan het kruispunt met de Jubellaan enkel richting Postzegellaan (station) en Coloma- en Jubellaan rijden. Vanuit de Europalaan kun je tijdelijk het kruispunt met de afgesloten Brusselsesteenweg en de Postzegellaan niet meer op. Wie vanuit het centrum richting E19 wil of omgekeerd, kiest voorlopig best voor het op- en afrittencomplex in Mechelen-Noord.

Wie uit de richting van de E19 komt en de tangent oprijdt, kan aan het kruispunt met de Jubellaan linksaf richting Poszegellaan en rechtsaf richting Coloma- en Jubellaan. 

Wie uit de richting van de E19 komt en de tangent oprijdt, kan aan het kruispunt met de Jubellaan linksaf richting Poszegellaan en rechtsaf richting Coloma- en Jubellaan. © Sven Van Haezendonck

Tussen het kruispunt met de Europalaan en de aansluiting met de tangent is de Brusselsesteenweg overigens definitief afgesloten. Dat stukje steenweg wordt onderdeel van een nieuw park en er komt ook een nieuwe fietsverbinding tussen de tangent en de Kruisbaan. Het kruispunt van de Europalaan met de Jubel- en de Postzegellaan gaat wél opnieuw open voor het verkeer eens de werken achter de rug zijn.

LEES OOK: Ontwerpen voor nieuwe parken in Mechelse stationsomgeving zijn klaar

Veilig fietsen

Om het fietsverkeer veilig te laten verlopen, werden er drukknoppen geplaatst. Fietsers kunnen tussen het kruispunt van de Europa- met de Jubellaan en dat van de tangent met de Jubellaan over een fietspad in twee richtingen. Komende week maakt Mechelen in Beweging de naam bekend van de 750 meter lange tunnel onder de Leuvense Vaart die deel uitmaakt van de tangent.

Wie vanuit Mechelen-centrum komt, kan linksaf richting E19 of rechtsaf richting Europalaan. 

Wie vanuit Mechelen-centrum komt, kan linksaf richting E19 of rechtsaf richting Europalaan. © Sven Van Haezendonck 

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio