Biden, Zuckerberg, zelfs Morgan Freeman: Rusland publiceert lijst van bijna 1.000 Amerikanen die land niet meer in mogen

Joe Biden, Mark Zuckerberg, Morgan Freeman... Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zaterdag een lijst van 963 Amerikanen gepubliceerd aan wie de toegang tot Rusland wordt ontzegd. Het gaat om vergelding voor soortgelijke sancties die Washington sinds het offensief in Oekraïne heeft getroffen.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het document openbaar gemaakt op zijn website. Het gaat hoofdzakelijk om regeringsambtenaren en parlementsleden, maar ook om leden van de civiele samenleving.

Moskou had al sancties aangekondigd tegen veel van de persoonlijkheden op de lijst, waaronder de Amerikaanse president Joe Biden, minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, Pentagon-chef Lloyd Austin, en Meta CEO Mark Zuckerberg.

Op de lijst staat ook Hollywoodacteur Morgan Freeman, die tot nu toe niet publiekelijk was gesanctioneerd. De Russen beschuldigen hem ervan in 2017 een video te hebben opgenomen waarin hij beweerde dat Rusland een “complot” tegen de VS aan het uitvoeren was.

“Russische tegensancties zijn noodzakelijk en zijn bedoeld om de huidige macht van de VS, die probeert een neokoloniale ‘wereldorde’ op te leggen aan de rest van de planeet (...) te dwingen zijn positie te wijzigen en nieuwe geopolitieke realiteiten te erkennen,” klinkt het.

Russofobie

Moskou blijft open staan voor een “eerlijke dialoog” en onderscheidt het Amerikaanse volk van autoriteiten die “aanzetten tot russofobie”.

Sinds het offensief in Oekraïne heeft de Russische diplomatie honderden Angelsaksische persoonlijkheden de toegang tot Rusland ontzegd.

Zaterdag kondigde het aan dat het deze maatregel had genomen tegen nog eens 26 Canadezen, onder wie Sophie Trudeau, de echtgenote van de Canadese premier.

LEES OOK. Met Marioepol is de eerste grote Oekraïense stad gevallen: “Vier grote redenen waarom dit belangrijke overwinning is”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio