Frans De Schutter mocht dertig jaar lang de keizer kronen. Voor zijn afscheid krijg hij een erehaag van al die straffe gansrijders.

Frans De Schutter mocht dertig jaar lang de keizer kronen. Voor zijn afscheid krijg hij een erehaag van al die straffe gansrijders. © rr

Polderbond gansrijders wuift Frans De Schutter uit na 32 jaar voorzitterschap

Polder -

De Verenigde Gansrijders Antwerpse Polder, ook bekend als de Polderbond, nam vrijdag afscheid van voorzitter Frans De Schutter. Frans De Schutter mocht 32 jaar lang de keizer kronen op het jaarlijkse hoogfeest van de acht folkloristische verenigingen. Hij werd gepast en massaal uitgezwaaid.

Frans De Schutter (74) werd thuis opgehaald in een open Bentley. Die bracht hem naar het centrum van Stabroek waar vertegenwoordigers van alle gansrijdersverenigingen hem stonden op te wachten. Kleurrijke vlaggen en fanfare voorop, vertrok de stoet naar zaal De Rosmolen.

In 1948 werd voor het eerst het keizerrijden georganiseerd en kreeg Jos Deckers van de Oude Gans Berendrecht als eerste ooit de kroon van keizer opgezet. Datzelfde jaar werd Frans De Schutter geboren. Het lijkt wel of hij was voorbestemd om De Verenigde Gansrijders Antwerpse Polder, want zo heet de Polderbond officieel, meer dan dertig jaar te leiden.

Frans De Schutter kwam in 1989 aan het hoofd van de Polderbond. Om de twee jaar werd hij opnieuw verkozen. “Volgend jaar vieren we het 75-jarige bestaan en dan is het niet aan mij om die feesten te leiden. Neen, dan moet er een nieuwe voorzitter aan het roer van de Polderbond staan. Daarom nam ik het besluit om mijn mandaat ter beschikking te stellen”, vond Frans.

De Gansrijders vormden een erehaag voor Frans.

De Gansrijders vormden een erehaag voor Frans. ©  evdw

Opvolger van Frans werd Fons Stuyts en dit voorjaar werd Dennis Aendekerk de eerste keizer na corona. Hij kreeg nog de eer om gekroond te worden door de oude en nieuwe voorzitter.

In het 74-jarige bestaan van de Polderbond zorgden heel wat calamiteiten ervoor dat het keizerrijden sommige jaren in gevaar kwam. Frans De Schutter: “In 1953 was er de grote overstroming, maar toch werd een keizer gekroond. Niet in de Polder maar op het Sint-Jansplein in Antwerpen. We kregen af te rekenen met mond-en-klauwzeer en vogelgriep, maar altijd werd een keizer gekroond. De coronacrisis legde ons echter wél twee jaar stil en dat was de eerste keer in onze geschiedenis.”

Vlaggen en muziek voor Frans De Schutter.

Vlaggen en muziek voor Frans De Schutter. © rr

Frans De Schutter kroonde dertig keizers en die gingen wat graag met hem op de groepsfoto. “We zijn niet volledig, want jammer genoeg zijn Stanny De Backer en Rik Hendrickx van ons heengegaan. Om hen te gedenken vraag ik ook een minuut stilte”, zei Frans. Het afscheidsfeest toonde opnieuw aan dat het gansrijden diepgeworteld is in de (folkloristische) traditie van heel de Polder, want na de officiële hulde kwam een enorme groep van alle leden nog napraten en vieren op een groot bal.

“Het gansrijden is niet veranderd, ik stel tevreden vast dat het nog nooit zo diep verweven is met het sociale leven in alle polderdorpen dan nu. En verjonging is nergens een probleem”, stelt Frans De Schutter vast. Frans De Schutter was tot dit jaar ook voorzitter van de Stabroekse gansrijdersvereniging. Na 36 jaar gaf hij een tijd geleden de fakkel door aan Rune Bastiaenssens. (EvdW)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio