©  Twitter Caroline Copers

Socialistische vakbond vraagt aandacht voor extreemrechts geweld tijdens herdenking oude moord

Antwerpen -

In Antwerpen heeft de socialistische vakbond ABVV een herdenkingsmoment gehouden voor Albert Pot en Theo Grijp. Dat waren twee syndicalisten die in 1936 in Antwerpen werden gedood door een militant van de toenmalige fascistische Realistische Partij. Er werd ook een gedenkplaat onthuld. ABVV wil de herdenking jaarlijks organiseren om aandacht te vragen voor de hedendaagse vormen van extreemrechts geweld.

Bron: Belga

Volgens ABVV en de sympathisanten die zaterdag een korte stoet van het Operaplein naar de Paardenmarkt organiseerden, is de herdenking van Pot en Grijp niet zomaar een blik op het verleden. “We zien dat extreemrechts weer in opkomst is in onze maatschappij”, zegt Antwerps ABVV-voorzitter Bruno Verlaeckt. “Het is wel niet meer op dezelfde manier als in de jaren 1930: ze zitten nu in maatpakken in het parlement.”

Verlaeckt wil met het initiatief naar eigen zeggen wijzen op twee gevaren die extreemrechts met zich meebrengt. “Enerzijds is er, ook vandaag weer, het geweld: lone wolves die de strijd aanbinden met wat extreemrechts ‘omvolking’ noemt, niet zozeer in naam van extreemrechts maar wel ingaand op oproepen uit die hoek”, zegt hij. “Ook richting de vakbonden zien we weer geweld opkomen, bijvoorbeeld onlangs nog in Italië. Anderzijds is er extreemrechts als wolf in schaapsvacht. Ze doen zich voor als sociale partijen die opkomen voor het gewone volk, maar in het parlement stemmen ze dan tegen zaken als een hoger minimumloon of -pensioen.”

Pot en Grijp werden destijds gedood tijdens een confrontatie tussen vakbondslui en militanten van een fascistische partij. Op de dag van de begrafenis brak een staking uit, die in de dagen nadien uitbreidde tot een algemene staking in het hele land. De akkoorden tussen vakbonden en werkgevers die er een einde aan maakten, worden gezien als de echte start van het sociaal overleg in ons land.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio