© Kristin Matthysen, ATV

Na dertig jaar in containerklassen (die voor vijf jaar bedoeld waren) opent Sint-Jozef eindelijk nieuwe kleuterschool

Emblem -

De Sint-Jozefschool in de Kloosterstraat in Emblem vierde een historisch schoolfeest. Na dertig jaar containerklassen, die eigenlijk maar voor vijf jaar bedoeld waren, werd de nieuwe kleuterschool geopend. Juf Linda, die dertig jaar van haar 38-jarige carrière in een container les gaf, is opgetogen.

Kristin Matthyssen

De Sint-Jozefschool in Emblem (Ranst) telt 260 leerlingen, waaronder 75 kleuters. Dertig jaar geleden werden er voor de kleuters containerklassen geplaatst die er slechts vijf jaar zouden staan. Maar de bouw van de nieuwe kleuterschool liep 25 jaar vertraging op. Nu kon directeur Lieve De Cordt samen met Ilse Vandermot, afgevaardigd bestuurder van de KOBA HELI-groep waaronder de Sint-Jozefschool valt, het lint doorknippen. Ze werden geassisteerd door de oudste kleuters en alle kleuterjuffen.

Toen de budgetten er waren verliep ook de bouw van de nieuwe school niet van een leien dakje. Een scheve muur moest opnieuw worden afgebroken en heropgebouwd, ramen waren fout gemeten en beton verkeerd gestort. Deze bouwperikelen werden door de leerkrachten met veel humor in een lied bezongen. Een beetje op de tonen van ‘De wereld is om zeep’ van Urbanus zongen ze dat het soms om zeep was maar dat Rome ook niet in één dag werd gebouwd.

Het wachten werd beloond, want de nieuwe kleuterschool heeft vier ruime, lichte klassen en twee zorglokalen. Elke klas beschikt over een eigen tuintje. “Onze kleuters verhuisden na de krokusvakantie, maar nu doen we de officiële opening en mogen alle ouders komen kijken”, vertelt directeur Lieve De Cordt.

Directeur Lieve De Cordt en afgevaardigd bestuurder Ilse Vandermot van KOBA HELI knippen het lint door. ©  kma

Ook Ilse Vandermot is blij dat ze een nieuw schoolgebouw kan openen. “De wachtlijsten zijn lang en de gemiddelde doorlooptijd voor een bouwdossier is zo’n veertien jaar”, vertelt ze. “Maar dit dossier duurde nog wat langer.”

Juf Linda geeft al 38 jaar les in de Sint-Jozefschool. Ze staat nu bij de oudste kleuters. “Eerst zijn er drie containers afgebroken, omdat ze op de plaats stonden waar het nieuw schoolgebouw kwam. De oudste kleuters zijn in de drie resterende containers gebleven, de jongste kleuters kregen tijdens de bouw een plek in de refter.”

Bij een feest horen dansjes en optredens. ©  kma

Hoe het voor juf Linda is om na dertig jaar niet meer vanuit een container te moeten werken? “Het is veel rustiger en comfortabeler. Omdat we eerst nog wat oude spulletjes uit de containers hergebruikt hebben, was de aanpassingsperiode voor de kleuters heel klein. Ze hebben het gebouw ook opgetrokken zien worden en werden nauw betrokken bij de verhuis.”

Juf Linda demonstreert haar zonwering, want de glaspartijen zijn groot. “Je kan die automatisch instellen, wat sommige collega’s al deden, maar ik doe het voorlopig nog manueel. Zelfs de lichten werken met sensoren. We zijn er dus op vooruit gegaan!”

 ©  kma

 ©  kma

 ©  kma

 ©  kma

 ©  kma

 ©  kma

 ©  kma

 ©  kma

 ©  kma

 ©  kma

 ©  kma

 ©  kma

Aangeboden door onze partners