©  Patrick De Roo

Antwerpse fans over de grote helden van WK Counter-Strike in het Sportpaleis: “KennyS is de Messi of Ronaldo van de gamingwereld”

Deurne -

De enige echte KennyS signeerde zaterdag op het wereldkampioenschap Counter-Strike in het Sportpaleis. Onbekend in de niet-virtuele wereld, maar een begrip en een legende bij gamers, die dit weekend vanuit de hele wereld naar Antwerpen afzakten om de PGL Major CS:GO mee te maken, zoals het evenement officieel heet. “KennyS is God”, klinkt het bij de fans.

Maaike Floor

LEES OOK. WK Counter-Strike gaat van start in het Sportpaleis: “Ik kan niet beschrijven hoe het voelt om hier te zijn”

Zijn ongelofelijke reflexen, zijn precisie en dan die pure concentratie. “Dat zie je bij niemand anders”, zegt Seppe De Poorter (21) overtuigd. “KennyS is de Messi of de Ronaldo van de gamers. Hij is God.” Om maar te zeggen dat de grote woorden niet worden geschuwd om de talenten van de Fransman te omschrijven. Seppe is met zijn vrienden Joshi Dhima (20) en Tobias Van Oudsheusden (20) naar het Sportpaleis gekomen. Ze hadden er rekening mee gehouden dat ze naar Duitsland of nog verder zouden moeten afreizen voor dit WK, dus dat ze hun helden gewoon in hun eigen stad konden komen bewonderen, is een meevaller.

Joshi, Tobias en Seppe lieten hun muismat signeren door KennyS. 

Joshi, Tobias en Seppe lieten hun muismat signeren door KennyS. ©  Patrick De Roo

Alle drie hebben ze net een muismat laten tekenen door hun idool, nog voor de rij extreme proporties aannam. “We waren net op tijd, de signeersessie was eigenlijk nog niet begonnen.” KennyS, voluit Kenny Schrub, is 27 jaar en komt uit Frankrijk. Hij speelde lang voor het team G2 Esports en werd in 2015 uitgeroepen tot e-sportspeler van het jaar. Ondertussen is hij inactief, een soort prepensioen als het ware, maar hij is nog wel verbonden aan het team. Je kunt hem ook nog wel aan het werk zien via YouTube of andere onlinekanalen.

Liever idool dan held

Omdat hij toch zit te wachten tot de signeersessie officieel begint, wagen we het erop om de e-Ronaldo himself even aan te spreken voor een kort interviewtje. Meteen komt er een manager aangesneld aan wie ik mijn verzoek moet voorleggen en bij wie ik de vragen die ik wil stellen, moet aftoetsen. Als ik uitleg dat het verhaal over zijn sterrenstatus gaat, zijn heldendom, dan adviseert hij me om liever het woord ‘idool’ dan ‘held’ te gebruiken tijdens het gesprek. Ik knik begrijpend. Dan gaat hij akkoord en regelt hij een rustige plek op de tribune voor het gesprek.

KennyS zelf blijft rustig onder alle aandacht die hij krijgt in het Sportpaleis. 

KennyS zelf blijft rustig onder alle aandacht die hij krijgt in het Sportpaleis. ©  Patrick De Roo

Kenny was 4 jaar toen hij begon te gamen, vertelt de twintiger met licht geblondeerd haar in perfect Engels. Hij draagt een shirt van het team, met grote sponsors als Adidas, Logitech en Red Bull. “Op die leeftijd was dat nog maar een paar uurtjes per dag.” Op zijn vijftiende stopte hij met school om er professioneel voor te gaan, wat inhield dat hij meer dan acht uur per dag begon te trainen. “De betere spelers verdienen even veel als professionele voetballers”, bevestigt Kenny. “Gamen wordt ook nog ieder jaar groter. Dat kan oplopen tot 10.000-15.000 euro per maand.” Toppers als S1mple en Karrigan verdienen zelfs nog een stuk meer.

Sterrenstatus

Over zijn eigen inkomen heeft hij het liever niet, maar het feit dat hij ondertussen in het ‘belastingparadijsje’ Andorra woont, zal geen slecht teken zijn. Hij staat zelf ook te kijken van zijn sterrenstatus. Gisteren nog, in de buurt van het station, kon hij amper even een luchtje scheppen zonder voortdurend te worden aangeklampt voor een foto of een handtekening. “Ik begrijp het. Ik was vroeger zelf een fan van Ronaldo.” We krijgen een teken dat onze tijd om is, want KennyS moet signeren. Om er wat sfeer in te brengen zweept zijn entourage het publiek alvast op.

Affinity en Will komen helemaal uit Engeland om dit WK bij te wonen. 

Affinity en Will komen helemaal uit Engeland om dit WK bij te wonen. ©  Patrick De Roo

We love Kenny, we do. We love Kenny, we do”, begint een van de crewleden te zingen, de fans vallen meteen in. Zonder die extra aandacht lijkt Kenny een gewone jongen en het Sportpaleis maar een grauwe bunker. De sfeer zit er wel goed in en de adrenaline hangt al in de lucht. Will (18) en Affinity (18) zijn zaterdagochtend om 4u ’s morgens uit Engeland vertrokken om hier op tijd te zijn. Affinity is fan van B1t van team NAVI. “Ik ben verliefd op de manier waarop hij het spel speelt. Zó precies en hij leert zo snel. Ik hoop dat hij straks ook nog signeert.”

Oekraïne

Een verdieping lager is de Finse Laura Kyntäjä (29), zelf e-sportcommentator in bijberoep, de naam van S1mple op een papier aan het schrijven om de NAVI-speler aan te moedigen straks. “Hij is de beste speler ter wereld. Hij komt uit Oekraïne en speelt samen met Russische teamleden. Toen de oorlog uitbrak, heeft hij daar een prachtige speech over gegeven. Dat ze als broers zijn voor elkaar. En vrienden zonder grenzen.” Of het niet raar is dat ze in het computerspel voortdurend mensen afknallen terwijl er nu in Oekraïne echt gevochten wordt? “Voor buitenstaanders lijkt het misschien een agressief spel, maar dat is het niet. Het is heel tactisch. Vergelijk het maar met schaken.”

De Finse Laura Kyntäjä (29), zelf e-sportcommentator in bijberoep, is fan van S1mple.  

De Finse Laura Kyntäjä (29), zelf e-sportcommentator in bijberoep, is fan van S1mple.  ©  Patrick De Roo

Ondertussen groeit de rij voor KennyS boven nog steeds aan. De broers Ruben (20) en Arne (15) Troch uit Ternat zijn dolgelukkig dat hun idool hun shirt, muis en toetsenbord heeft getekend. “En hij heeft ook nog iets tegen mijn volgers gezegd”, glundert Arne, die een eigen YouTube-kanaal heeft. Wat hij dan gezegd heeft, lijkt bijzaak. Ze hopen dat het geluk brengt in hun eigen spel. Wat die muis met Kenny’s handtekening erop nu waard is? “Ik denk toch 200 of 300 euro meer dan de 150 euro die hij heeft gekost”, schat Ruben. Maar hij zal hem niet verkopen. “Dat zou ik nooit doen. Nooit, nooit, nooit.”

LEES OOK. Radisson Blue Hotel volledig ingenomen voor kwalificatiewedstrijden WK Counter-Strike: “Dit hebben ze hier nog nooit gezien”

 

 ©  Patrick De Roo

 

 ©  Patrick De Roo

 

 ©  Patrick De Roo

 

 ©  Patrick De Roo

 

 ©  Patrick De Roo

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio