Het tweeluik Het Project en De Lotgenoten schreef Arne Van der Linden oorspronkelijk als één dik manuscript voor de jeugd. 

Het tweeluik Het Project en De Lotgenoten schreef Arne Van der Linden oorspronkelijk als één dik manuscript voor de jeugd. © Hans Otten

Jonge leerkracht schrijft tijdens studies spionageroman voor jeugd

Geel, Turnhout -

Arne Van der Linden (25) uit Geel begon vijf jaar geleden met het schrijven van zijn jeugdboek Het Project [Lotgenoot], dat door de uitgeverij in twee delen werd opgesplitst. Het tweede spannende luik is net uit.

Hans Otten

De jonge auteur staat zaterdag zijn zogenaamde spionnenduologie te signeren in de Standaard Boekhandel in Turnhout. Met het verschijnen van Lotgenoten krijgt het eerste deel Het Project zijn vervolg en slot. Daarin komt de zeventienjarige hoofdpersoon en notoir probleemgeval Alan Gray door omstandigheden in een opleiding tot geheim agent terecht. In het tweede deel krijgt hij meteen zijn eerste echte missie voorgeschoteld, maar die blijkt een persoonlijk kantje te hebben.

“Oorspronkelijk had ik de twee werken als één boek geschreven en dus als één manuscript bij de uitgeverij aangeboden”, vertelt Arne Van der Linden. “Maar een roman voor jongeren vanaf 12 jaar telt normaal iets van 75.000 woorden. Mijn verhaal telde er meteen 190.000 en dat vond de uitgeverij Hamley Books veel te dik. Maar het is heel mooi opgelost, want het verhaal is precies in het midden gesplitst. Bovendien eindigt deel één ook met een echte cliffhanger, zodat je zeker ook het vervolg gaat willen lezen. Mijn debuut is dus meteen een tweeluik geworden.”

Nieuwe jeugdreeks?

De Kempenaar die sinds een jaar leerkracht Nederlands-Frans is in het Heilig Graf in Turnhout, is zelf altijd een gretig lezer geweest. “Een recensente omschreef Het Project als het Nederlandstalige antwoord op Alex Rider van Anthony Horowitz (populaire Britse boekenreeks rond een jonge spion, red.). Ik was tijdens mijn jeugd een groot liefhebber van die reeks. Qua jeugdliteratuur blijft Harry Potter voor mij onovertroffen, maar ik ben ook een groot liefhebber van literatuur voor volwassenen. Aan Project [Lotgenoot] schreef ik tijdens mijn studies. Ik begon eraan eind 2017 en in 2020 was het klaar. Door corona is de publicatie wat uitgesteld, maar ik was al erg blij dat Hamley Books het wilde uitgeven.”

De jonge auteur schrijft momenteel een volgende werk, maar dat is geen vervolg op zijn spannende jeugdromans.

De jonge auteur schrijft momenteel een volgende werk, maar dat is geen vervolg op zijn spannende jeugdromans. © Hans Otten

Of de boeken rond Alan Gray ook echt een nieuwe reeks als Alex Rider gaan opleveren, hangt vooral af van de verkoop van deze eerste twee delen. Maar dat houdt Van der Linden niet tegen om momenteel al ijverig aan zijn volgende werk te pennen. Toch gooit hij het daarin over een heel andere boeg en richt hij zich op een ander doelpubliek, want het gaat over het leven van een receptionist in een Franse camping.

Camping in Frankrijk

“Ik heb verschillende jaren tijdens mijn studies zelf als receptionist vakantiewerk gedaan in verschillende campings in Frankrijk”, verklapt hij. “Dat was zowel om de taal te leren, als om toch een beetje een vakantiegevoel te hebben. In die functie leer je niet alleen heel veel verschillende mensen kennen, je maakt ook heel veel mee. Leuke dingen, maar ook rare dingen. Veel van die verhalen en anekdotes ben ik toen meteen kort beginnen noteren.”

“Het boek is dus gebaseerd op mijn eigen persoonlijke ervaringen, maar dan geschreven rond een fictief hoofdpersonage en hier en daar wat aangedikt. Verwacht je aan hilarische taferelen, maar ook herkenbare en misschien soms zelfs confronterende situaties. Ik ben halfweg de tekst, maar het is natuurlijk afwachten of de uitgever het ook aanvaardt.”

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio