©  REUTERS

Erdogan roept Zweden op einde te maken aan “steun terroristische organisaties”

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die gekant is tegen de toetreding van Zweden tot de NAVO, riep het land zaterdag op “zijn politieke en financiële steun en wapenleveringen aan terroristische organisaties stop te zetten”. Het Turkse staatshoofd had zaterdag zijn eerste telefoongesprek met de Zweedse premier Magdalena Anderson sinds het begin van de crisis tussen beide landen over het lidmaatschap van de NAVO.

Bron: Belga

In een verklaring die vlak na het gesprek werd uitgegeven, zei Erdogan dat hij “van Zweden concrete en serieuze stappen verwacht om te laten zien dat het de bezorgdheid van Turkije deelt over de terroristische organisatie PKK en haar uitbreidingen in Syrië en Irak”.

Hij vroeg Stockholm ook om de beperkingen op de wapenexport naar Ankara sinds oktober 2019 op te heffen, na de militaire operaties van Turkije in Noord-Syrië en Irak tegen posities van de PKK en zijn Koerdische bondgenoten van de YPG, die door de Verenigde Staten worden gesteund tegen Islamitische Staat. De Turkse president zal de kwestie ook bespreken met zijn Finse ambtgenoot.

Turkije heeft een crisis binnen de NAVO veroorzaakt door zich te verzetten tegen de uitbreiding van de organisatie met de twee Noordse landen. Het beschuldigt hen ervan onderdak en steun te verlenen aan leden van de PKK, die door Ankara maar ook door Washington en de Europese Unie als terroristische organisatie wordt aangemerkt. Stockholm en Helsinki hebben maandag officieel het lidmaatschap van het bondgenootschap aangevraagd.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio