De driedubbele rampenoefening in Campus Vesta. 

De driedubbele rampenoefening in Campus Vesta. ©  Campus Vesta

Storm en bliksem veroorzaken drie rampen in Campus Vesta: blikseminslag, flatbrand en kettingbotsing door slippende auto’s

Emblem -

Zo’n driehonderd mensen namen zaterdag deel aan een driedubbbele rampoefening in Campus Vesta in Emblem (Ranst), het provinciaal instituut voor veiligheidsopleidingen. De hulpverleners kregen een blikseminslag in een chemische fabriek, slippende auto’s en een brand in een flatgebouw door lekkende aardgasleidingen voor de kiezen.

Kristin Matthyssen

Omdat er door corona twee jaar lang geen rampoefening kon worden georganiseerd, stonden nu extra veel cursisten van de opleiding ‘postgraduaat rampenmanagement’ en hulpverleners uit verschillende provincies te popelen om hun paraatheid te testen.

Daarom werden bij wijze van uitzondering niet één maar drie realistische incidenten geënsceneerd. De drie rampen hadden één ding gemeen. Ze werden veroorzaakt door een stormdepressie die over onze provincie trok: windstoten, onweer en overvloedige regen.

Blikseminslag

De eerste ramp zorgde meteen ook voor een primeur. Het nieuw oefencomplex voor industriële brandbestrijding, dat volgende maand officieel wordt geopend, deed dienst als chemische fabriek waar door een blikseminslag brand uitbrak.

Iets verderop begonnen auto’s te slippen door de wateroverlast. Zo’n dertien wagens waren bij het ongeval betrokken. Verschillende personen zaten gekneld in hun voertuig.

De hevige regenval veroorzaakte ook nog een grondverschuiving, waardoor enkele aardgasleidingen begonnen te lekken. Het gas drong een appartementsgebouw binnen en er ontstond brand in de ondergrondse garage. Het vuur verspreidde zich snel over de appartementen, waarin ook personen aanwezig waren.

Aan de rampoefening namen hulpverleners, cursisten, observatoren, simulanten en figuranten deel. De hulpverleners moesten een groot aantal slachtoffers proberen te redden door optimaal samen te werken, hun kennis maximaal te benutten en de ramp organisatorisch en administratief correct aan te pakken.

Ook de relatie met de pers werd uitvoerig getest. Grappig detail: de simulant die journalist ‘speelde’, verzwikte zijn enkel toen hij de politie te snel af wilde zijn.

De rampoefening was meteen ook de ultieme test voor de cursisten van het Postgraduaat Rampenmanagement (PGRM).

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio