Alain Welter legt de laatste hand aan de lange, driedelige muur met Herentalse wielerhelden. 

Alain Welter legt de laatste hand aan de lange, driedelige muur met Herentalse wielerhelden. © Hans Otten

Herentals heeft heldenmuur: “normaal teken ik geen portretten”

Herentals -

De Luxemburgse graffitikunstenaar Alain Welter legt dit weekend de laatste hand aan zijn meterslange muurschildering in het Herentalse Vestje. De lokale bevolking koos massaal voor een eerbetoon aan haar renners.

Hans Otten

Met kleine armbewegingen zit Alain Welter met zijn spuitbus zaterdagmiddag details aan te brengen op de enorme muur die de straat Vest in drie lange delen voorbij het kruispunt met Rode-Kruisstraat leidt. De ooit zo lelijke rode stenen muur is de voorbije week omgetoverd tot een zomers kleurenpalet, waarin bloemen, dieren op retrofietsen en enkele bekende wielerkoppen elkaar afwisselen. Het werk van de artiest uit het Groothertogdom Luxemburg is een van de vijf grote graffitiprojecten die het Herentalse stadsbestuur bij de specialisten van Treepack bestelde.

Voor de grote vlakken kreeg Alain Welter eerder al versterking, maar de afwerking en details doet hij in zijn eentje.

Voor de grote vlakken kreeg Alain Welter eerder al versterking, maar de afwerking en details doet hij in zijn eentje. © Hans Otten

Juiste verhoudingen

Alain Welter had twee schetsen aan het stadsbestuur voorgelegd, waaruit de Herentalsenaren via een online bevraging een keuze konden maken. Meer dan vijfhonderd inwoners maakten hun voorkeur bekend. Uit een ontwerp met beelden van historische fietsen waarbij de mensenfiguren vervangen zijn door de koppen van dieren als kikkers en honden, of een ontwerp met de Herentalse wielerhelden Rik Van Looy, Wout Van Aert en Sanne Cant, is het niet zo moeilijk om te voorspellen welke schets het zou halen.

“Het was de vraag van de organisatie om een muur rond fietsstad Herentals te maken en er bijvoorbeeld lokale bekendheden in te steken. Ja, de keuze viel op de muur met de portretten, maar het uiteindelijke resultaat is toch een combinatie van de twee voorstellen geworden”, vertelt de straatkunstenaar met een fijne grijns. “Normaal teken ik helemaal geen portretten. Het is dus in feite een werk dat een beetje buiten mijn comfortzone ligt, maar het is tegelijk een heel goede oefening. En van de voorbijgangers krijg ik toch te horen dat de verhoudingen goed kloppen en de mensen heel herkenbaar zijn. Want zelf ken ik ze eigenlijk helemaal niet.”

De Keizer van Herentals mocht uiteraard niet ontbreken.

De Keizer van Herentals mocht uiteraard niet ontbreken. © Hans Otten

Vijf straatkunstwerken

Welter arriveerde afgelopen maandag met zijn auto in Herentals en vertrekt na het weekend weer. “Het heeft me een week werk gekost. De eerste dagen kreeg ik wel assistentie van een tweede street artist om de grote vlakken in te kleuren. Het is een redelijk lange muur en in die zin een wat ongewone opdracht. Graffiti is mijn beroep, ja. Voor ik in Herentals aan kwam, heb ik nog een muurschildering in Lissabon (Portugal, red.) gemaakt, mijn volgende opdracht is in Bristol (Verenigd Koninkrijk). Ik doe dit werk nu al tien jaar en ik vind het nog altijd een droomjob. De ontvangst in Herentals was in ieder geval heel hartelijk.”

Met het slotweekend van het kunstenfestival StormLoop zijn ook de vijf muurschilderingen allemaal klaar. De spoortunnel aan het station kreeg een natuurtafereel door Sam Billen, de muur aan het skatepark is opgefleurd met skaters door Simon Mannaerts, de lokale Sofie Joblin gaf enkele schattige beestjes een onderkomen in het paadje tussen het dorpsplein en de oude dreef in Noorderwijk en Larsen Bervoets maakte een abstract werk op de schuine muur van het dorpshuis in Morkhoven.

De muur in de Vest bestaat in feite uit drie grote delen.

De muur in de Vest bestaat in feite uit drie grote delen. © Hans Otten

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio