©  AP

Belgian Pride in Brussel na twee jaar onderbreking: “Diversiteit is rijkdom”

Na twee jaar is de Belgian Pride zaterdag in Brussel teruggekeerd, onder het thema Open. Het startschot werd met duizenden mensen om 13 uur op de Kunstberg gegeven.

Bron: BELGA

De artiest Mustii opende de concerten. Voor het podium op het Albertinaplein waren Oekraïense vlaggen te zien tussen de vele regenboogvlaggen, de vlaggen van de lesbiennes (rood, oranje, wit, lichtroze en donkerroze) en de vlaggen van transpersonen (blauw, roze en wit).

De organisatoren verwachten zowat 100.000 mensen, die een optocht houden voor hun rechten en om de diversiteit te vieren in de straten van de hoofdstad. Het thema Open roept op tot meer inclusiviteit, respect en gelijkheid voor lgbti-mensen (lesbian, gay, bisexual, trans­gen­der, intersex).  

Open

“Na twee jaar van gezondheidscrisis lag het thema Open voor de hand, maar het betekent ook durven spreken en luisteren, want in 2022 zou er geen taboe meer mogen bestaan rond seksualiteit of genderidentiteit”, zei Laurent Mallet, voorzitter van de vzw Pride. “Een Gezondheidsdorp groepeert overigens verenigingen die rond dit thema werken om gemakkelijk te kunnen praten over seksualiteit, druggebruik, ...” .

De federale staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Sammy Madhi (CD&V), was aanwezig aan de zijde van heel wat PS-verkozenen, onder wie de Brusselse staatssecretaris voor Gelijkheid van Kansen, Nawal Ben Hamou. “Het is een moment om elkaar weer te zien na twee jaar van pandemie en het is een boodschap van openheid, tolerantie en samenleven: diversiteit is een rijkdom en moet gecultiveerd worden”, zei de Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS). Ook federaal vicepremier Petra De Sutter (Groen) is volgens haar woordvoerder aanwezig op de eerste Pride sinds het begin van de coronapandemie.

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  REUTERS

 

 ©  REUTERS

 

 ©  AP

 

 ©  AP

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio