Gedeputeerde Mireille Colson (links), directeur Koen De Vlieger, Herman Vanden Bossche en Annie Lagae onthulden ook een gedenkplaat.

Gedeputeerde Mireille Colson (links), directeur Koen De Vlieger, Herman Vanden Bossche en Annie Lagae onthulden ook een gedenkplaat. © Guy Delforge

Bosquet van kasteeldomein d’Ursel valt in de prijzen

Bornem -

Het provinciebestuur van Antwerpen kreeg zaterdag de Hans Vredeman de Vriesprijs voor de heraanplanting van het bosquet in het kasteeldomein d’Ursel in Hingene.

Guy Delforge

Erenotaris Annie Lagae schetste het ontstaan van de Hans Vredeman de Vriesprijs die wordt toegekend door het Louise VandenBulckefonds binnen de Koning Boudewijnstichting. “Louise Vanden Bulcke was een cliënte in mijn notariskantoor in Rotselaar”, zegt ze. “Louise kwam uit Ganshoren waar haar vader werkte als hovenier. Geleidelijk vestigde de familie zich in Rotselaar. Louise werkte bij een verzekeringsmaatschappij in Brussel, maar woonde in het landhuis dat ze van haar ouders erfde. Waarschijnlijk erfde ze van haar vader ook de bijzondere belangstelling voor de natuur en het groen. Ze had geen naaste familie en besliste bij testament haar eigendommen over te maken aan de KBS. Het fonds heeft de aanleg, het behoud en restauratie van al dan niet geklasseerde tuinen en parken als doel. De jaarlijkse prijs is vernoemd naar HansVredeman de Vries, een veelzijdige Nederlandse Renaissance kunstenaar, architect en schilder die aan de basis ligt van de ontwikkeling van de Europese tuinarchitectuur.”

 

 © Guy Delforge

Amerikaanse eik

Herman Vanden Bossche is de voorzitter van de jury die de prijs toekende. “Het gaat hier om een voortreffelijk gedocumenteerde herinrichting van het historisch open bosquet uit 1883 dat in het kasteeldomein werd geplant naar een ontwerp van Edouard Keilig, een tot Belg genaturaliseerde Duitse landschapsarchitect”, zegt hij.

Annie Lagae (links) overhandigde het diploma aan gedeputeerde Mireille Colson en kasteeldirecteur Koen De Vlieger.

Annie Lagae (links) overhandigde het diploma aan gedeputeerde Mireille Colson en kasteeldirecteur Koen De Vlieger. © Guy Delforge

Het oorspronkelijke bosquet bestond uit rijen van Amerikaanse eiken aangeplant rond een rechthoek waar de familie d’Ursel later een tennisveld aanlegde. “Bij de verwerving van het kasteel in 1973 waren het park en het bosquet in verval en hadden de Amerikaanse eiken zich alom massaal uitgezaaid”, zegt Vanden Bossche. “Die Amerikaanse eik staat ondertussen op de lijst van invasieve soorten in Vlaanderen en daarom werd bij de heraanplanting gekozen voor de moeraseik. Toch is het vanuit tuinhistorisch oogpunt en voor de erfgoedzorg een spijtige zaak dat de Amerikaanse eik om principiële overwegingen uit onze historische tuinen en parken wordt verbannen.”

 

 © Guy Delforge

Het is de tweede keer dat het domein d’Ursel de Hans Vredeman de Vriesprijs krijgt, de eerste keer was dat voor de restauratie van de historische fruitmuur. Gedeputeerde Mireille Colson (N-VA) was dan ook blij dat ze de prijs in ontvangst mocht nemen. “Het Keiligbosquet is een heel mooie realisatie, met bomen die ons parkteam zelf plantte”, zegt ze. “Vroeger was er een tennisveld, dat hebben wij vervangen door een prachtige bloemenweide. Rond die weide staat een reeks statige herinneringsbanken die allemaal geadopteerd werden door mensen die een bijzondere band hebben met het kasteel of het park.”

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio