Een gezellige drukte op de rode loper van de Schotense Boekenbeurs 

Een gezellige drukte op de rode loper van de Schotense Boekenbeurs © JAA

Van kookboeken en fantasy over nieuwetijdsprookjes tot smelfies: boekenbeurs van alle genres thuis

Schoten -

Bibliothecaris Liesbeth Van Camp rolde vrijdagavond de rode loper uit in ‘haar’ Braembib. De toon voor de derde editie van de Schotense Boekenbeurs, met alleen maar plaatselijk talent onder de 23 exposanten, was meteen gezet. 250 mensen kwamen een kijkje nemen en er werd vlot verkocht en gesigneerd.

Jan Auman

De Schotense Boekenbeurs leek wel een gala-avond op het filmfestival van Cannes. De medewerkers van de bib waren in groten getale op post en lieten niets aan het toeval over om van de comeback van dit treffen tussen lokale schrijvers en tekenaars en hun publiek een bijzonder moment te maken. Feestelijk ook, want er waren drankjes en hapjes. Sommige auteurs bleken zelfs goed te kunnen zingen. De sfeer was uitgelaten, maar nu en dan ook ernstig tijdens de lezingen van onder meer Hugo Lambrechts, Eddy Smets en Johan De Keyser op de bovenverdieping.

Hedwig Verheyen omringd door enkele van haar jonge fans én hoofdpersonages uit de Kuipersakkerstraat.

Hedwig Verheyen omringd door enkele van haar jonge fans én hoofdpersonages uit de Kuipersakkerstraat. © JAA

Fanclub Hedwig Verheyen

Beneden verveelden de deelnemende schrijvers zich niet. Onder meer rond de stand van Hedwig Verheyen was het erg druk. Dat had onder meer te maken met het feit dat al haar buurkinderen, die deze creatieve duizendpoot uit de Kuipersakkerstraat opvoert als personages in ‘Het sprookje van Sprook’, zelf langs kwamen om Hedwig te feliciteren. Ella (12) en Finne (10), Ellis (10), Mauro (7) en andere vriendjes zijn fans van de sprookjes die de auteur en grafisch kunstenaar graag vertelt op rustige zomeravonden in de speelstraat. “We vinden het fantastisch dat we nu zelf een plekje hebben gekregen in zo’n verhaal. Wat kan Hedwig mooi tekenen”, is Ella onder de indruk van het talent van haar buurvrouw.

“Ik noem het zelf ‘nieuwetijdsprookjes’. Dit is het tweede in een reeks”, geeft Hedwig toelichting bij het pas verschenen album dat zowel met woorden als tekeningen de fantasie weet te prikkelen. En ze geeft de jonge lezers of toehoorders ook graag een boodschap mee: je eigen natuur volgen is nooit verkeerd, wat je ook allemaal meemaakt.

Rani De Vadder toont nieuwste boek.

Rani De Vadder toont nieuwste boek. © JAA

Bezige Rani

De jongste deelnemer verkocht wellicht de meeste boeken. Rani De Vadder (22), masterstudent Toegepaste Taalkunde aan de Universiteit Antwerpen, debuteerde op twintigjarige leeftijd met ‘Toxine’ een fantasy-verhaal voor jongvolwassenen. Intussen schreef ze ook al een kinderboek (Draco) en eind vorig jaar verscheen ‘Het magische meer’, voor de jeugd. Rani is een bezige bij want op deze boekenbeurs presenteerde ze ‘De Gifgave’, het eerste deel van alweer een nieuwe reeks voor jongvolwassenen. Allemaal even succesvol. Geen wonder dat de jonge Schotense auteur werd ingehaald door uitgeverij Hamley Books.

Ook Marc Perneel, de ouder maar al even veelgelezen thrillerauteur, had normaal iets ‘vers van de pers’ moeten bijhebben, maar zijn uitgeverij haalde de deadline van de boekenbeurs niet. ‘Quatro’ is al z’n vijfde spannend verhaal dat ook alweer een link heeft met z’n eigen gemeente Schoten. Dit keer ontspinnen de gebeurtenissen zich na een verkeersongeval dat gebeurt vlak voor de bekende bakkerij Dellafaille.

Cartoonist Ludo Boudewijns met zijn ‘smelfie’-decor dat wordt uitgetest door auteur Anneke Duym.

Cartoonist Ludo Boudewijns met zijn ‘smelfie’-decor dat wordt uitgetest door auteur Anneke Duym. © JAA

‘Poop van de dag’

Voedingsdeskundige Vivian Janssens stond zowel met een dieetboek als met een roman op de beurs. Stéphanie Pilyser, ook al geboren en getogen in de Kuipersakkerstraat, werkt in de kraamzorg. Vanuit die ervaring bundelde ze vijftig gezonde, snelle en lekkere recepten in een kookboek voor kersverse ouders: ‘Kraamkost’.

We besluiten deze willekeurige bloemlezing uit wat de derde Schotense Boekenbeurs allemaal te bieden had met de meest atypische exposant. Ludo Boudewijns zorgde vroeger voor prachtige decors in opera- en theaterzalen. Vandaag stopt hij zijn creativiteit in stoute cartoons ‘met een geurtje aan’. Onder de noemer ‘Poop van de dag’ lost hij elke dag zijn vaak wat cynische kijk op de waan van de dag in de vorm van een snel, maar behendig gemaakte tekening. Hij werkt het liefst op bierviltjes. Er hingen er vele tientallen in de bib, maar je kon voor een ludieke foto of ‘smelfie’ ook je hoofd steken in een voor de gelegenheid gemaakte boekenbeurscartoon. (jaa)

De stand van illustrator Nele Bergmans.

De stand van illustrator Nele Bergmans. © JAA

Psycholoog en succesvol thrillerauteur Marc Perneel.

Psycholoog en succesvol thrillerauteur Marc Perneel. © JAA

Vivian Janssens: voedingsdeskundige met een goede pen.

Vivian Janssens: voedingsdeskundige met een goede pen. © JAA

Kraamzorgdeskundige Stéphanie Pilyser weet hoe druk jonge ouders het hebben en komt hen te hulp met een kookboek.

Kraamzorgdeskundige Stéphanie Pilyser weet hoe druk jonge ouders het hebben en komt hen te hulp met een kookboek. © JAA

Cultuurschepen Charlotte Klima (N-VA) kwam natuurlijk ook een kijkje nemen. Hier bij de stand van polyvalent coach Johan De Keyser.

Cultuurschepen Charlotte Klima (N-VA) kwam natuurlijk ook een kijkje nemen. Hier bij de stand van polyvalent coach Johan De Keyser. © JAA


 

 © JAA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio