Marc Van Ranst over apenpokken op fetisjfestival in Antwerpen: “Dit had op eender welk feest kunnen gebeuren”

Antwerpen -

De bevestigde besmettingen van het apenpokkenvirus in ons land vonden op het fetisjfestival Darklands in Antwerpen plaats, maar hadden op eender welk festival of feestje met veel mensen dicht bij elkaar kunnen gebeuren. Dat stelt viroloog Marc Van Ranst, die de verspreiding nauwgezet in het oog houdt deze dagen. Intussen zijn er nog verdachte stalen bijgekomen.

Rebecca Van Remoortere

LEES OOK. Uitbraak apenpokken gelinkt aan Darklands in Antwerpen: fetisjfestival lokt 10.000 bezoekers, maar wat is dat eigenlijk?

“De verspreiding van het apenpokkenvirus gebeurt door alle vormen van nauw contact in eenzelfde ruimte. Dat kan door grote druppeltjes zijn die men uithoest en misschien ook door kleine druppeltjes. Over dat laatste bestaat alleen oude literatuur, dus zijn we niet helemaal zeker”, zo stelt viroloog Marc Van Ranst.

 

De verspreiding kan volgens hem gebeuren op elk indoor festival of elk evenement waar veel mensen dicht op elkaar gepakt staan. “Dat nauw contact kan op 101 verschillende manieren gebeuren en heeft zeker niet alleen met seksueel contact te maken. Het is goed dat het festival gratis condooms voorziet, maar die alleen gaan de apenpokken niet tegenhouden. Seksueel contact is zeer nauw contact, dus gaan we nog een gradatie hoger in termen van transmissie.”

De organisatie kan volgens de viroloog nu alleen maar diegene die aanwezig waren goed informeren. “En dat zijn ze volop aan het doen.”

LEES OOK. Besmette gevallen apenpokken gelinkt aan Antwerps fetisjfestival, meldt organisatie zelf

Nog verdachte stalen

Ondertussen zijn er nog verdachte stalen binnengekomen. We weten nog niet of die positief zijn, maar bij sommigen zitten er ook foto’s bij en daar kun je toch al conclusies uit trekken. Er zullen zeker nog positieve gevallen bijkomen, wanneer kunnen we niet precies voorspellen. Ook in andere landen zie je de kaart van besmettingen opvullen. Elk land heeft nu te kampen met nieuwe gevallen op een eigen tempo.”

 

 ©  Shutterstock

Van Ranst benadrukt ook nog dat het belangrijk is om zo veel mogelijk foto’s te tonen van de apenpokken. “Niet om mensen angst aan te jagen, maar wel om hen te informeren. Als ze die dingen bij zichzelf of anderen herkennen kunnen ze ingrijpen. Dat is de sleutel tot de oplossing.”

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio