©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Bekergate in Antwerpse provinciale: voorzitter De Kempen in open brief aan Kontich: “Willen jullie op die manier winnen?”

De Antwerpse provinciale voetbalreeksen zijn in de ban van een bekerrelletje: eersteprovincialer FC Kontich verloor die van derdeprovincialer De Kempen B, maar tekent beroep aan omdat er ook spelers van de Kempense A-ploeg zouden meegespeeld hebben. Volgens de voorzitter van De Kempen staat de club recht in zijn schoenen: “Die jongens hebben ook de kwalificatiewedstrijden gespeeld en speelden dus terecht mee in de finale.”

tsfn

Op zondag 15 mei staken de jongens van De Kempen B de beker van Antwerpen in de lucht na een 2-0-zege tegen FC Kontich. Toch wel een verrassing, want als reserveploeg uit derde provinciale moest het de favorietenrol laten aan Kontich A, een eerste elftal uit eerste provinciale.

Euforie bij De Kempen, ontgoocheling bij Kontich. Maar die laatste liet het daar niet bij en tekende beroep aan bij de bond. Reden? “In het reglement staat duidelijk dat een B-ploeg maximum drie spelers mag opstellen die de laatste twee competitiematchen op het scheidsrechtersblad van de A-ploeg (in derde nationale, red.) hebben gestaan.” Die regel zou De Kempen overtreden hebben volgens Kontich.

Opleidingsploeg

Het beroep van Kontich wordt momenteel nog behandeld bij de bond, maar Dirk Stappaerts, de voorzitter van De Kempen, reageerde intussen namens de club verbolgen op de aantijgingen. “Ik weet niet wat bij Kontich de bedoeling is van een B-ploeg, maar bij ons is dit het verlengde van onze jeugdopleiding en dit geeft ons de kans om onze jeugd beter klaar te stomen voor een mogelijke overgang naar onze A-ploeg”, steekt Stappaerts van wal.

De voorzitter verdedigt zijn jongens van de B-ploeg onder meer met het feit dat ze voor 90 procent uit de eigen jeugdopleiding komen en een gemiddelde leeftijd hebben van ongeveer 19 jaar. “Het zijn ook die jongens die de kwalificatiewedstrijden gespeeld hebben en die wij dus terecht de finale hebben laten spelen. Zij hebben hiervoor geknokt en mogen hiervoor dan ook voor beloond worden.”

“Moeten die jongens gestraft worden?”

Stappaerts vindt het niet meer dan normaal dat zijn B-ploeg dient als opleidingsploeg en dat daarvan sommige spelers af en toe in de wedstrijdselectie van de terechtkomen. “Bijvoorbeeld bij kwetsuren of schorsingen van de vaste kernspelers. Dat is zo gebeurd tijdens de laatste twee wedstrijden van onze A-ploeg. Op dat moment waren wij al zeker van degradatie en waren er spelers met kwetsuren, schorsingen, minder motivatie, enzovoort, zodat wij heel bewust deze jongens de kans gegeven hebben om mee te doen met onze A-ploeg om hen te belonen voor hun goed seizoen.”

“Moeten deze jongens dan na een beloning gestraft worden met het niet selecteren voor de finale? Leg dat maar eens uit aan jongens van 18 à 19 jaar die de ganse kwalificatie mee afgewerkt hebben. Spijtig genoeg vond Kontich het nodig om beroep aan te tekenen tegen de sportieve overwinning van onze jonge gasten en om ons nota bene ook nog eens van een unfaire houding te beschuldigen. Als jullie op die manier de beker willen… Voor ons geen probleem. Wij waren zondag in ieder geval heel fier op onze jonge gasten”, sluit Stappaerts af.

De bekergate in Antwerpse provinciale krijgt ongetwijfeld nog een staartje.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio