Koen (midden) met zijn collectief en Koen de Bouw. 

Koen (midden) met zijn collectief en Koen de Bouw. © givl

Kortfilm van Nijlens acteur gaat in première

Nijlen -

Vrijdagavond zag Nijlenaar Koen Van der Sande (37) zijn droom in vervulling gaan. In het Liers Cultuurcentrum De Mol ging de kortfilm van zijn theatergezelschap ’t Nief Collectief in première voor een paar honderd genodigden. Niemand minder dan Koen De Bouw kwam de film In Limbo inleiden.

Gino Van Looy

Midden de coronacrisis in 2020 richtte Van der Sande zijn theatergezelschap op. In het begin verliepen de contacten tussen de leden vooral digitaal, maar toch werd er in oktober van dat jaar beslist om een kortfilm te maken. “Dat was altijd mijn droom geweest”, zegt Van Der Sande. “Ik wil alles proberen, zowel film als theater. De omstandigheden waren toen niet echt ideaal om aan zo’n project te beginnen, maar ik ben een doorzetter en ook de leden van ons gezelschap zagen het zitten. We hebben dan ook nog een regisseur en een scenarioschrijver gevonden die wilden meewerken. Uiteindelijk is de film er ook gekomen, mede dankzij crowdfunding. We hebben de film al getoond op enkele kleinere festivals en daar werd hij goed onthaald, we wonnen ook enkele prijzen.”

De film speelt zich af in het hoofd van het personage dat Van der Sande speelt. “De film duurt twaalf minuten en toont de interne strubbelingen van mijn personage. Indirect kaarten we ook de problemen rond mentale gezondheid aan, daarom hebben we ook een deel van onze crowdfunding geschonken aan Te Gek!?. De film gaan we nu op internet gooien, waar mensen hem kunnen streamen voor een of twee euro. Momenteel zijn we bezig met een vervolg op de film, dat wordt deze keer een theatervoorstelling.”

Koen De Bouw leidde Koens film in.

Koen De Bouw leidde Koens film in. © givl

Koen De Bouw leidt film in

Een van Vlaanderens grootste acteurs, Koen De Bouw, kwam de film inleiden. “Ik had in Oostende een masterclass gevolgd waar Koen de peter van was. Ik was met hem in gesprek geraakt en heb hem daarna wat gestalkt met berichten om te vragen of hij niet naar hier wou komen (lacht). Uiteindelijk zegde hij toe, dat was voor mij de kers op de taart.”

Koen De Bouw zelf zakte met plezier af naar Lier. “In Oostende was Koen me al opgevallen door zijn gedrevenheid en hij is me inderdaad berichten blijven sturen (lacht). Ik krijg vaak van die vragen en ga niet overal op in, maar voor hem wou ik een uitzondering maken, door zijn passie. Ik ben zelf ook klein begonnen en vind het geweldig dat ze zich aan zo’n project wagen en het tot een goed einde brengen. Het maken van een kortfilm brengt veel beslommeringen met zich mee, maar het eindresultaat mag er zeker zijn.” (givl)

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio