De inwoners van Heultje kunnen hun protestborden voorlopig nog niet opbergen.

De inwoners van Heultje kunnen hun protestborden voorlopig nog niet opbergen. © Marc Peeters

Wellicht groen licht voor drie windturbines op Heultje-Hulshout: “We zullen ons blijven verzetten”

Westerlo -

Het schepencollege van Westerlo wil de geplande bouw van vier windturbines op het industrieterrein Heultje-Hulshout bij hoogdringendheid toevoegen aan de agenda van de gemeenteraad van maandagavond. Helemaal officieel is het nog niet, maar diverse bronnen bevestigden het lokale bestuur dat de provincie, die de omgevingsvergunning moet afleveren, het licht op groen zet voor drie van vier aangevraagde turbines.

Marc Peeters

“In het verleden hebben we ons altijd verzet tegen de bouw van turbines in Heultje en dat zullen we blijven doen, ook al zijn het er ondertussen twee minder dan in de oorspronkelijke aanvraag waarin sprake was van vijf turbines”, weet schepen Clyde Tai-Apin (CD&V). “Onze visie rond turbines vastgelegd in een conceptnota, is duidelijk. We willen op die locatie geen enkele turbine omdat die daar niet thuishoren.”

Te dicht bij woningen en recreatie en veiligheidsrisico’s zijn maar enkele van de argumenten. “De turbine die niet wordt vergund, zou die zijn het dichtst bij de camping. Wat toch een aanwijzing is dat onze argumenten hout snijden”, meent de schepen. “We moeten de strijd nu verderzetten.”

Dat is ook de mening van oppositieraadslid en lid van het lokaal actiecomité Frans De Cock (Open & Positief Westerlo). “De wat grijze zone waarin we nu zitten heeft te maken met het gegeven dat er wat tijd zitten tussen het moment waarop iets beslist wordt en het officieel maken van die beslissing door het verslag goed te keuren. Het duurt dus wellicht nog tot woensdag voor we officieel iets op papier krijgen.” Niet onbelangrijk omdat De Cock in de wandelgangen andere dingen opvangt dan het lokale bestuur.

Niet onlogisch

“Ik verneem dat mogelijk niet de turbine dichtbij de camping, maar wel die vlakbij het bedrijf Hendrickx zou geweigerd zijn. Op zich zou dan niet onlogisch zijn omdat die turbine volgens minister Zuhal Demir (N-VA), die eerder een gelijkaardige aanvraag moest beoordelen, gewoon wettelijk niet kon vergund worden. Dit om veiligheidsredenen.”

Voor De Cock komt de gemeenteraad van maandagavond dan misschien ook een beetje te vroeg. “Kunnen we praten en oordelen over een beslissing die we nog niet fysiek in handen hebben? Anderzijds speelt het weinig rol of het de ene of de andere turbine is die wordt geweigerd. Ook wij willen er gewoon geen.”

Beroep

Een beroep tegen de beslissing van de bestendige deputatie komt er dus hoe dan ook, zowel vanwege het lokale bestuur als namens het actiecomité. Dan verhuist het dossier opnieuw naar de Vlaamse overheid. Het echelon waar de vorige aanvraag volledig werd geweigerd. De strijd is dus nog lang niet gestreden.

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio