Nog even overleg voor de opname begint. 

Nog even overleg voor de opname begint. © Dirk Van de Velde

Bekende gezichten filmen in Lier bijzondere webreeks: “Onze verhalen gaan tientallen keren sneller dan in een soap”

Lier -

Awel, de telefonische en online hulplijn voor jongeren in Vlaanderen, bestaat 30 jaar. Om die verjaardag kracht bij te zetten komt er een heuse fictiereeks, vanaf september online te zien. Regisseur Lennart Lemmens, die als acteur meespeelde in Thuis en Campus 12, maakte opnames in een Lierse meubelwinkel.

Tom Vets

Bij Gero Wonen aan de Aarschotsesteenweg is het op donderdag kalm, de meubelwinkel heeft haar sluitingsdag. Maar deze keer is er echter bedrijvigheid in de showroom. We mogen getuige zijn van een opname voor de webreeks van Awel. Het verhaal gaat over twintigers die contact houden via een chatplatform. Wanneer het spelletje ‘Wat is de kans’ uit de hand loopt, komen er geheimen aan het licht die druk zetten op de vriendschap tussen de personages. “Het unieke aan deze reeks is dat het zich volledig afspeelt binnen het chatgesprek. Als je de reeks via je laptop of gsm in bed zou kijken, lijkt het zelfs alsof je er zelf deel van uit maakt, aldus regisseur Lennart Lemmens.

Dit is geen project dat met de budgetten van een tv-reeks wordt gemaakt. Behalve de acteurs zijn er enkel een regisseur en cameraman. “In feite zijn we manusjes van alles”, lacht Lemmens. “Beeld, geluid, art direction, licht… ik combineer alle taken.”

Voor de decors doet men een beroep op de meubelwinkel. In één van de slaapkamers zit actrice Elise Roels, bij het publiek bekend als Emma uit Thuis, klaar om haar scène in te blikken. “In elke aflevering zit een webcamsessie. In totaal hebben we zo tien delen. Vandaag worden er vier ingeblikt. Alle personages zitten individueel in een kamer, en spreken de hele tijd in de camera”, aldus Lennart. “Tijdens de opname hebben ze oortjes in, waarmee ze de replieken horen. Ik sprak die op voorhand in. Alle afleveringen moeten in drie dagen ingeblikt zijn.”

De gesprekken voor de webcam zijn soms heftig. “In de opname die we momenteel filmen, praat mijn personage met een ander meisje. gaandeweg komt het gesprek op het moeilijke verleden van mijn alterego. De persoon aan de andere kant van de webcam ziet immers dat ik inkervingen heb aan de binnenkant van haar arm die opzettelijk werden toegebracht.”

“Een ander gesprek kan gaan over iemand die een baby wil, maar haar partner nog niet. Of: Ik ben verliefd op jou maar ik durf het niet te vertellen. Het zijn allemaal maatschappelijke thema s die geregeld bij jongeren spelen.”

Elise stopte vorige zomer als Emma in Thuis. “Ik acteer in het theater, maar ik stond niet meer voor de camera. In dat opzicht is het wennen. Het is de bedoeling dat ik mijn tekst zeg terwijl ik in de camera kijk, terwijl ik vroeger nooit in de camera mocht kijken. In deze beperkte setting legt het mij geen druk op. Jammer dat ik dit personage maar even speel. Het is een uitdaging om in beperkte tijd enige diepgang in de rol te stoppen. Ook een uitdaging: we blikken een scène in van vijf minuten. Als ik op het einde haper moeten we opnieuw beginnen.”

Alle thema’s werden door Awel aangedragen. “Waarop er scenario‘s zijn bedacht en die zijn door hen goedgekeurd. Geen eenvoudige klus, want een aflevering duurt maar vijf minuten waarin je toch een heel verhaal moet vertellen. We skippen qua verhaal veel in de tijd. Onze verhalen gaan tientallen keren sneller dan in een dagelijkse soap.”

De opnames zaten er na twee uur op. “Men wou voor ons de deuren openen, want ze begrepen dat dit voor een goed project is”, zegt Lennart.

Ook o.a. Yanni Bourguignon (Familie), Jasper Heyman (Campus12) en Megane Moerenhout (#LikeMe) zijn te zien. De afleveringen worden in september gelost.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio