Het eerste deel van het park dat op de Gedempte Zuiderdokken komt is klaar. 

Het eerste deel van het park dat op de Gedempte Zuiderdokken komt is klaar. © Patrick De Roo

Gedempte Zuiderdokken worden Schipperspark, Schelde- of toch Zuidpark?

Antwerpen -

Op wat vroeger, en in de volksmond nog steeds, de Gedempte Zuiderdokken waren, is vrijdag het eerste deel van het nieuwe park geopend. Ook het plein rondom de Waterpoort is bijna klaar. In 2024 moet het volledige park, met een nieuwe naam, klaar zijn.

Patrick Van de Perre

Het heeft veel tijd en behoorlijk wat juridisch getouwtrek gekost, maar op het Zuid is na flink wat jaren wachten het eerste deel van het nieuwe park geopend. De ondergrondse parkeergarage Steendok was eerder al in gebruik genomen.

Waar vroeger de Sinksenfoor en een zee van geparkeerde auto’s de buurt domineerden, is nu groen. Althans op het deel tussen de Van der Sweepstraat en de Gillisplaats. De rest van de Gedempte Zuiderdokken zijn nog een werf. Daar moet nog een ondergrondse parkeergarage komen en bovengronds de rest van het park.

Bij een boreling hoort ook een nieuwe naam, vinden ze bij het stadsbestuur en de Antwerpenaar krijgt de gelegenheid om mee te kiezen uit drie vooraf geselecteerde opties. “Het kan het Schipperspark worden. Maar ook Scheldepark of Zuidpark zijn een mogelijkheid. Het zijn alleszins drie namen die verwijzen naar de locatie van het park”, zegt schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA).

De schepen suggereerde nog even hetA. De Ridderpark. “Als verwijzing naar Alfons De Ridder alias Willem Elsschot en niet naar mezelf natuurlijk.” Maar geen zorgen: het was een grapje van Annick De Ridder. Een actiegroep oprichten is niet nodig. Hoe dan ook, wie inspraak wil hebben bij de keuze van de naam kan dat doen via een website.

Waterpoortplein

Terug naar het geopende deel van park. Dat is omringd met een dubbele bomenrij. De platanen die er reeds stonden zijn aangevuld met onder andere linde, zomereik en els. Centraal in het park staan speeltuigen voor kinderen, een waterpartij en zitmeubilair.

Het Waterpoortplein is ongeveer even groot als de Grote Markt en kan gebruikt worden voor marktjes en concerten. 

Het Waterpoortplein is ongeveer even groot als de Grote Markt en kan gebruikt worden voor marktjes en concerten. © Patrick De Roo 

Het nieuwe plein rond de Waterpoort, met de toepasselijke naam Waterpoortplein, heeft ongeveer de oppervlakte van de Grote Markt met daaronder een put voor anderhalf miljoen liter hemelwater. Dat zal gebruikt worden voor het park. Op het plein zelf is er plek voor kleine marktjes en concerten.

“Dit park is het voorbeeld van de vergroening en verblauwing die we als stad nastreven. De Antwerpenaar is heel wat openbaar toegankelijk groen rijker, terwijl parkeren ondergronds kan. Nu is het uitkijken naar de voltooiing van het volledige park van zeven hectare”, aldus Annick De Ridder.

Ook Vlaamse- en Waalsekaai aangepakt

De aanleg van het tweede deel van het park is ondertussen bezig. Naast een grote weide in het midden, twee waterbassins en cirkelvormige zitbanken komt ook in deze zone een wandelpromenade tussen de dubbele bomenrij.

Tegelijkertijd worden ook de Vlaamse- en de Waalsekaai opnieuw aangelegd. Hoewel deze werkzaamheden een aantal maanden vertraging hebben opgelopen, zal deze klus in principe binnen de afgesproken tijd geklaard zijn en dat is in de lente van 2023.

In het najaar volgt de aanleg van het derde en laatste deel, boven het voormalige Kooldok. Voor de aanleg van het park is 25 miljoen euro uitgetrokken.

Kies de nieuwe parknaam op: www.parkzktnaam.be.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio