Alexandra begeleidt jongeren die met een verlies te maken kregen. 

Alexandra begeleidt jongeren die met een verlies te maken kregen. © RR

Boechoutse Alexandra begeleidt jongeren tijdens rouwperiode

Boechout -

Iemand dierbaar verliezen is ingrijpend. Om rouwen bespreekbaar te maken bij jongeren, lanceert Missing You de campagne Sharing = Caring. Alexandra Hustinx uit Boechout zal jongeren tot eind 2022 begeleiden tijdens hun getuigenissen.

Filip Spoelders

Met praatgroepen, rouwkampen en ontmoetingsdagen steunt Missing You sinds twintig jaar jongeren die met verlies te maken hebben. Met de nieuwe campagne Sharing = Caring wil de organisatie het taboe rond het verlies van een dierbare bij jongeren doorbreken.

Met Alexandra Hustinx als medeprojectcoördinator heeft de campagne een stevige Boechoutse inbreng. “Ik ben twintig jaar actief geweest in de marketing- en communicatiesector. Door het verlies van meerdere dierbaren ben ik me sinds 2018 gaan omscholen”, vertelt ze.

Alexandra is nu rouw- en ritueelbegeleider van beroep. Door haar persoonlijke ervaring werd ze voor Missing You ook begeleider van een praatgroep voor jongvolwassenen in Antwerpen. “Ik heb de organisatie altijd een warm hart toegedragen. Nu begeleid ik jongeren die zullen getuigen over hun verlies en hoe ze er mee omgaan. Wanneer jongeren met verdriet te maken krijgen, kunnen ze zich soms moeilijk uiten. Dit kan op latere leeftijd tot zogenaamd ‘verlaat verdriet’ leiden. Je verhaal delen geeft zuurstof aan je verdriet.” zegt Alexandra.

Zes jongeren tussen 12 en 20 jaar zullen een persoonlijke inkijk geven op hun leven na een verlies. Dit delen ze onder andere via sociale media. “Door deze getuigenissen willen we het taboe rond een verlies doorbreken en bespreekbaar maken. Mensen zeggen dikwijls dat ze de juiste woorden niet vinden wanneer ze iemand willen troosten. Maar nabijheid bieden, met of zonder woorden, is dikwijls al voldoende.”

De zes jongeren van Sharing = Caring.

De zes jongeren van Sharing = Caring. © RR

Een van de jongeren is Amelie Dufoort. Zij verloor vorig jaar haar papa. “Ik vind het belangrijk om lotgenoten duidelijk te maken dat ze er niet alleen voor staan. Rouwen en dood hoeven geen taboe te zijn, het is goed om erover te praten. Rouwen kan je niet alleen, durf erover te praten”, zegt Amelie.

Helden

Alexandra zal in gesprek gaan met de jongeren maar ze ook bijstaan. De campagne wordt afgesloten met een boek, waar zij samen met Tine Depoorter aan zal werken en schrijven. “Wat we van hen vragen, vergt moed. Deze openheid toont niet alleen dat ieder rouwproces uniek is. Het toont ook wat je als buitenstaander kunt doen wanneer je vriend of vriendin iemand mist. De rolmodellen zijn echt helden.”

De campagne is tot stand gekomen met de steun van de Koning Boudewijnstichting in het kader van De Warmste Week. Ze is te volgen via de Facebook- en de Instagrampagina’s van Missing You.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio