©  Rob Engelaar

Hittegolf in Spanje kan zorgen voor warmste mei van de eeuw in het land

Wie van plan is om naar Spanje te reizen de komende weken, kan hoge temperaturen verwachten. Spanje beleeft dit weekend een ongewone hittegolf die van mei 2022 de warmste maand van de eeuw zou kunnen betekenen in het land.

EmKeBron: BELGA

Vrijdag bereikte het kwik 38 graden in de steden Sevilla en Cordoba, in de regio Andalusië. In de hoofdstad Madrid zou het kwik zaterdag stijgen naar 34 graden. In Zaragoza, in het noordoosten van het land klimmen de temperaturen zondag zelfs tot 39 graden. In het zuidelijke Jaen werd afgelopen donderdag een recordtemperatuur van 38,7 graden gemeten. “Dat is vijftien graden boven de gebruikelijke maximumtemperatuur in deze periode”, zegt Ruben del Campo, woordvoerder van AEMET, het meteorologisch agentschap van de Spaanse staat.

“De maand mei is zeer heet, veel heter dan normaal”, zegt del Campo. In vele delen van het land zal de temperatuur ’s nachts niet onder de 20 graden komen. “In 2015 hadden we ook een uitzonderlijk warme mei die records brak. Het leek er toen op dat een dergelijke situatie zich niet meer zou voordoen. En dat is nog maar zeven jaar geleden...”, voegde hij nog toe. Al is het wachten is tot het einde van de maand om te weten of het de warmste mei van de eeuw was. 

Hitteplan sinds donderdag

De Spaanse regering heeft donderdag haar hitteplan in werking gesteld en de bevolking aangeraden om veel water te drinken en zo veel mogelijk in de schaduw te blijven. “Als de situatie erger wordt, kunnen we niet meer op straat komen”, vertelt de 33-jarige Madrileense Marta Vicente. Een Amerikaanse toerist, Eric Solis, noemt de situatie “een beetje zorgwekkend”. 

Toename hittegolven

Ook in Frankrijk werd het warmterecord voor de lente geëvenaard. “Er waren toen 38 opeenvolgende dagen met temperaturen boven de seizoensgebonden normen”, zei Meteo-France donderdag. Het vorige record dateerde van april en mei 2007. 

De toename van het aantal hittegolven in Europa is, volgens wetenschappers, te wijten aan de opwarming van de aarde. De kracht, duur en frequentie van hittegolven nemen toe door de uitstoor van broeikasgassen.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio