De vrijwilligers van de sociale kruidenier in hun nieuwe winkel op het Rode Kruisplein. 

De vrijwilligers van de sociale kruidenier in hun nieuwe winkel op het Rode Kruisplein. © Sven Van Haezendonck

Voedselhub Mechelen redt tonnen eten van afvalberg en helpt er kansarmen mee: “De nood neemt jammer genoeg toe”

Mechelen, regio -

In de voormalige kledingwinkel van JBC op het Rode Kruisplein is Voedselhub Mechelen geopend. Sociaal maatwerkbedrijf Ecoso heeft er met FoodSavers een distributiecentrum om voedselverspilling tegen te gaan. Met dat eten kan het kansarmen in heel de regio helpen. Ook de sociale kruidenier ’t Profijtje die dreigde te verdwijnen, heeft er onderdak gevonden. Zulke initiatieven blijken broodnodig.

Sven Van Haezendonck

In afwachting van nieuwe ontwikkelingen op de site heeft Ecoso de winkelruimte van 750 vierkante meter gehuurd. Vermoedelijk tot eind 2023 kan het sociaal maatwerkbedrijf hier activiteiten uitbouwen. Het paradepaardje in de nieuwe Voedselhub is FoodSavers dat hier een plekje heeft gevonden. “Met het project hebben we in anderhalf jaar tijd 500 ton voedsel van de afvalberg kunnen redden”, zegt Leen Ardui, gedelegeerd bestuurder van Ecoso vzw.

Diepvriescel gesponsord

De marktwaarde van al het eten dat anders gewoon weggegooid zou zijn, overstijgt ruim het miljoen euro. Nu gaat het naar organisaties en initiatieven om mensen te helpen die het minder breed hebben. “Niet alleen in Mechelen, maar ook in Bornem, Puurs-Sint-Amands, Willebroek en Nijlen bijvoorbeeld”, vertelt Ardui.

Grote spelers zoals Belorta, Greenyard, Colruyt en Spar leveren hier goederen aan. Al die voedseloverschotten worden in het distributiecentrum op het Rode Kruisplein gesorteerd, gestockeerd en verdeeld. Rotary Mechelen sponsorde graag de investering in een nieuwe diepvriescel. “Toen we hoorden dat FoodSavers alleen over kleinere diepvriezers beschikte om spullen in te bewaren, wilden we graag helpen”, zegt Herman Van Pelt, toekomstig voorzitter van de serviceclub.

Serviceclub Rotary Mechelen sponsorde mee de aankoop van een diepvriescel. 

Serviceclub Rotary Mechelen sponsorde mee de aankoop van een diepvriescel. © Sven Van Haezendonck

De leden droegen 7.300 euro bij. “Mensen als zij maken voor ons mee het verschil”, zegt Leen Ardui. Hoe belangrijk zulke investeringen zijn, weten ze net om de hoek heel goed. Daar baten vrijwilligers van sociale kruidenier ’t Profijtje hun nieuwe winkel uit. Mensen die het financieel moeilijk hebben, kunnen er na doorverwijzing tegen verlaagde prijs boodschappen doen.

“Mensen tellen letterlijk hun centen”

“De nood neemt jammer genoeg nog toe. Het is erg dat ik het moet zeggen, want armoede zou niet mogen bestaan”, zegt Annie Vanderscheuren (70), een van de vrijwilligers.

Haar collega’s spreken met dezelfde ervaring. “Corona heeft het er niet beter op gemaakt. En nu nog de duurdere energiefactuur erbij. We zien hier letterlijk mensen hun centen tellen. Zelfs voor groenten die tien of twintig cent kosten”, vertellen Jacqueline Janssens (75) en Bea Horsten (66).

Leen Ardui van Ecoso en schepen Gabriella De Francesco in het nieuwe magazijn van FoodSavers. 

Leen Ardui van Ecoso en schepen Gabriella De Francesco in het nieuwe magazijn van FoodSavers. © Sven Van Haezendonck 

Net daarom zijn ze blij met hun nieuwe stek. “De winkel is groter, het assortiment is ruimer en er is parking voor de deur”, zegt Bea Horsten. Als het van schepen Gabriella De Francesco (Vld-Groen-m+) afhangt, mag ’t Profijtje nog groeien. “Deze nieuwe Voedselhub is voor mij een droom die in vervulling gaat. Het zou mooi zijn als we de winkel in de toekomst kunnen uitbouwen tot een sociale supermarkt waar nog meer Mechelaars terechtkunnen”, vertelt de schepen van Welzijn.

De Francesco ziet veel potentieel in de nieuwe locatie, ook al is ze tijdelijk. “Ze biedt ons de kans om volop te experimenteren en na te gaan waar onze stad nood aan heeft”, zegt ze. Dit najaar verhuist Ecoso overigens ook ’t Atelier, haar sociale werkplaats voor fietsen, naar de nieuwe locatie op het Rode Kruisplein.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio