© Hans Otten

Landschip meert aan op kunstenfestival over water

Herentals -

Een merkwaardig voertuig reed vrijdagnamiddag het Herentalse stadscentrum binnen. Het Landschip van kunstenaarscollectief Time Circus houdt tijdens zijn pelgrimstocht even halt op het kunstenfestival StormLoop.

Hans Otten

Het Landship is in feite een gigantisch landvaartuig dat het midden houdt tussen een geïmproviseerde tractor en een uit de kluiten gewassen stootkar. Maar net zoals de boten op de Kempense kanalen vroeger wordt het rijdende kunstwerk zowel door lichaamskracht getrokken als geduwd. Het Antwerpse kunstenaarscollectief Time Circus is zowat twee weken geleden aan het Kattendijkdok vertrokken op zijn pelgrimstocht naar Elefsina in Griekenland.

Net als oude kanaalboten wordt het Landship ook voortgetrokken. © Hans Otten

“Die stad is volgend jaar de culturele hoofdstad van Europa”, vertelt initiatiefnemer Bram Soli van Time Circus. “Wij proberen als theatergezelschap altijd origineel te reizen en besloten dat dit keer met te voet met ons Landship te doen. Dat is een hele onderneming, waarbij we al gemerkt hebben dat 25 kilometer in één dag te hoog gegrepen is en we ons beter aan 15 kilometer houden. We hopen over dik acht maanden in Elefsina te zijn. Daar willen we een cultureel centrum gaan bouwen.”

Het Landship rolde vrijdagnamiddag langs de Bovenpoort de Keizerstede binnen, on

Het rijdende kunstwerk hield halt bij het waterspuwende kunstwerk op de Grote Markt. © Hans Otten

der verbaasde blikken van de schoolgaande jeugd. Het rollende gevaarte hield uiteindelijk halt bij het kunstwerk Deer Fountain op de Grote Markt. Dat is een onderdeel van het kunstenfestival StormLoop rond water, dat nu zijn laatste weekend beleeft. “Onze werking is heel erg gestoeld op sociale interactie en ontmoeting. Ons Landship is een ideale manier om contacten te leggen met de lokale bevolking waar we halt houden”, zegt Soli.

In het vooraanzicht heeft het vehikel wat weg van een tractor. © Hans Otten

www.timecircus.be/, www.stormloop.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners