Philippe Gysels is zelf Schotenaar en is blij dat hij de bekende slagerij ’t Slagerke opnieuw tot leven kan wekken. 

Philippe Gysels is zelf Schotenaar en is blij dat hij de bekende slagerij ’t Slagerke opnieuw tot leven kan wekken. © JAA

Slagersdynastie Gysels strijkt neer in Villerslei: “Allang een oogje op ’t Slagerke”

Schoten -

Op 3 juni hangt er opnieuw vlees aan de haak in het winkelpand tegenover de kerk Heilige Familie. Philippe Gysels (41), telg uit de bekende Antwerpse slagersdynastie, slijpt zijn messen om de ook al meer dan veertig jaar durende beenhouwerijtraditie aan de Villerslei voort te zetten.

Jan Auman

De rolluiken van ’t Slagerke zijn sinds februari niet meer opgehaald. Het jonge koppel dat de bekende zaak nauwelijks een jaar eerder had overgenomen, moest onverwacht snel de handdoek gooien. Onder meer een echtscheiding had roet in het eten gegooid, met een faillissement tot gevolg.

Curator Dirk Devroe kende weinig problemen om kandidaten te vinden die het handelsfonds wilden overnemen. ’t Slagerke is dan ook een bekende zaak waarin al veertig jaar een slagerij gevestigd is met een trouw klantenbestand. Pionier was John Van Wijnsberghe (75). Die woont met echtgenote Liliane Van Staeyen nog steeds boven de winkel en is gelukkig dat zijn levenswerk wordt voortgezet.

Hij is niet alleen. Sinds het wegvallen van ’t Slagerke, is de spoeling qua slagers plots dun geworden in Schoten. Vleesliefhebbers moeten het stellen met de twee winkels van Butchery Jef (Desender), in de Paalstraat en in Bloemendaal, en Slagerij Willekens ook in de Paalstraat. Verder is er natuurlijk nog traiteur Ludo Vermeiren en zijn al sinds 1977 bestaande zaak Raydox, naast bakkerij Dellafaille.

Slager Philippe Gysels met een selectie vlees in zijn zaak in de Nationalestraat.

Slager Philippe Gysels met een selectie vlees in zijn zaak in de Nationalestraat. © frederik beyens

Verbouwingen

Maar op 3 juni wordt de keuze dus opnieuw wat groter. “Tegen dan moet de renovatie van het wat verouderde winkelpand in de Villerslei achter de rug zijn. De voorgevel wordt groener ingekleed en binnen maken we het gezelliger”, vertelt Philippe Gysels. Hij weet hoe je een slagerij moet inrichten. Zijn familie beoefent het beenhouwersambacht sinds 1886. Eerst in Merksem met stamvader François Gysels. Later op verschillende locaties in het Antwerpse.

“Ikzelf deed ervaring op in de slagerij in Schilde. Sinds 2015 heb ik mijn eigen winkel in de Nationalestraat, in hartje Antwerpen. ’t Slagerke had al eerder mijn interesse gelokt. Ik passeer er dagelijks want we wonen met ons gezinnetje in Schoten. Had ik twee jaar geleden geweten dat er een overnemer gezocht werd, had ik toen al toegehapt. Nu gaat het er alsnog van komen. Ik heb er veel zin in”, vertelt Philippe, met dochtertje op de arm voor de winkel.

Originele recepten

Slagerij Gysels staat bekend om zijn salades, charcuterie, bereide maaltijden en allerhande kwaliteitsvlees, allemaal zelfbereid en gekapt in het atelier achter de winkel. “Ons ‘gehakt’ heeft misschien wel de grootste faam”, vertelt Philippe, die de voorbije maanden zijn zeskoppig team samenstelde om Gysels Schoten te kunnen openen.

“Ik heb veel respect voor wat mijn voorgangers hier gerealiseerd hebben. Met veel genoegen zal ik een aantal van de recepten waarmee John en ook zijn opvolgers Jean-Paul Doms en Kris Adriaenssens ’t Slagerke zo populair maakten, zelf toepassen. Mijn slagerij met traiteur in de Nationalestraat blijft gewoon open.”

Slagerij Gysels/’t Slagerke, Villerslei 134 in Schoten. Vanaf 3 juni.

De komst van Slagerij Gyels naar Schoten wordt aangekondigd met een spandoek.

De komst van Slagerij Gyels naar Schoten wordt aangekondigd met een spandoek. © JAA

 

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio