Medisch interventieplan in werking na brand in patiëntenkamer: “Acht patiënten intern geëvacueerd”

Herentals -

In het algemeen ziekenhuis van Herentals is vrijdag rond 1u brand uitgebroken in een patiëntenkamer op de vierde verdieping. Er werd meteen groot alarm geslagen en een deel van de gang werd geëvacueerd. Ook het medisch interventieplan werd geactiveerd. Tientallen hulpverleners van het Rode Kruis kwamen ter plaatse. De situatie was gelukkig snel onder controle.

Marc Peeters

Volgens de eerste vaststellingen zou de brand ontstaan zijn nadat een patiënt had gerookt in bed. “Daarop is het brandalarm afgegaan en zijn alle noodprocedures correct opgestart”, weet communicatieverantwoordelijke Annelies Vrints van het AZ Herentals. “De branddeuren werden gesloten en onze eigen medewerkers zijn erin geslaagd om de brand te doven.” In het afgesloten deel bevonden zich acht patiënten. Die werden snel intern geëvacueerd.

Behalve de patiënt op wiens kamer de brand is ontstaan, zou niemand verwondingen hebben opgelopen. “De patiënten stellen het gezien de omstandigheden goed”, klinkt het. Over de toestand van het slachtoffer was vrijdagnamiddag nog niets bekend. Het gedeelte van de gang waarin de brand heeft gewoed, blijft voorlopig afgesloten. De brandschade zou beperkt blijven tot één kamer. De rookontwikkeling heeft wel sporen nagelaten buiten die ruimte.

Ziekenwagens stonden stand-by vlak bij het ziekenhuis.

Ziekenwagens stonden stand-by vlak bij het ziekenhuis. © Marc Peeters

© Marc Peeters

Na een brandmelding in een ziekenhuis wordt automatisch een medisch noodplan in werking gezet om mogelijk een grote evacuatie te kunnen uitvoeren. Een dozijn ziekenwagens en een veelvoud aan hulpverleners verzamelden dan ook bij een tankstation vlak bij het ziekenhuis. Na een uurtje kwam het bericht dat er niemand naar andere ziekenhuizen moest overgebracht worden en dat het alarm was afgeblazen. De hulpverleners mochten uiteindelijk dus weer naar huis. (mph)

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio