© Jeroen Hanselaer

DE WEEK VAN REBECCA. “Die jeugd van tegenwoordig toch”

Antwerpen -

Elke zaterdag blikt een stadsreporter terug op de gebeurtenissen van de voorbije week.

Rebecca Van Remoortere

Met een luide boombox met waarschijnlijk het nieuwste nummer van Harry Styles op, fietsten ze voor mij op een smal fietspad. In groep. Giechelend en zingend, met twee en bijna drie naast elkaar. Naar de fietsbel achter zich hadden ze geen oren, naar Harry des te meer. Terwijl ik het groepje pubers tevergeefs probeerde te passeren betrapte ik mezelf op een inwendige vloek op “die jeugd van tegenwoordig toch”.

Misschien hadden de artikels over de overlast door jongeren op het Wim Saerensplein er deze week wel mee te maken. Een groep jongeren bekogelde de klanten van café Daniel’s daar met stenen en fietsen.

Een paar dagen later kwamen de bewoners van de Tweegezusterslaan wat verderop met hetzelfde verhaal. Groepjes jongeren nemen daar omgeving over. Voorbijgangers krijgen blikjes naar zich toe geworpen, vrouwen worden nageroepen en wie de jongeren aanspreekt op hun gedrag, wordt op agressieve manier benaderd.

Na die verhalen is het makkelijk om te vloeken. Als die jeugd van tegenwoordig dan ook nog eens goedbedoelde regenboogvlaggen op de speelplaats naar beneden begint te halen, is de wanhoop helemaal nabij. Dat dacht ik onderweg naar het Xaveriuscollege de dag nadat de regenboogvlag er werd gevandaliseerd. We gingen met de leerlingen in gesprek over wat die vlag voor hen betekent.

Aan de groene poort van het college keerde het tij. Want elke leerling die iets vertelde over het incident met de vlag, van 12 tot 18 jaar, deed dat met een gefundeerde mening waarover nagedacht was. Het zwart-witdenken was bij hen vervangen door een beredeneerde en vaak empathische mening over hoe het voor de verschillende betrokken partijen moest voelen. “Het is ook niet makkelijk dat moslims geen hoofddoek mogen dragen op school. Daar komt misschien wat frustratie uit”, zeiden niet-moslims. Terwijl jongeren met een moslimachtergrond dan weer wilden benadrukken hoe belangrijk respect voor ieders identiteit is. En dat zowel de school met de leerlingen als de leerlingen onderling in gesprek moesten gaan over heel het thema, was het algemene verdict.

©  Bart Dewaele

Daar was de échte jeugd van tegenwoordig ineens. Bijna als zonnestralen tussen de apocalyptische stormen van deze week. Bij jongerenwerking JES Antwerpen klonk het ondertussen dat de jongeren rond het Wim Saerensplein in Deurne te weinig aanbod aan jeugdwerking hebben en dat een gebrek aan sociale controle er een grote rol speelt omdat het gaat om kwetsbare jongeren met veel slechte ervaringen. Er zijn verschillende oplossingen mogelijk volgens JES, maar alleen als alle betrokkenen samen rond tafel gaan zitten.

Daar hadden de jongeren aan de groene poort van het Xaveriuscollege zeker zelf ook al aan gedacht.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio