Burgemeester Sanne Van Looy (N-VA) en bevoegd schepen Dirk Gerinckx (N-VA) in gesprek met Wim Van Dyck van Carrosserie Robby en andere handelaars en bewoners. 

Burgemeester Sanne Van Looy (N-VA) en bevoegd schepen Dirk Gerinckx (N-VA) in gesprek met Wim Van Dyck van Carrosserie Robby en andere handelaars en bewoners. ©  kma

Bezorgde handelaars en buren toekomstig ‘hoppinpunt’ trekken naar gemeenteraad

Oostmalle -

Een grote afvaardiging van handelaars en bewoners van de Turnhoutsebaan in Oostmalle waar De Lijn en het Agentschap Wegen en Verkeer een groot hoppinpunt willen aanleggen, toog donderdagavond naar de gemeenteraad. Na afloop konden ze met de bevoegde schepen en burgemeester Van Looy (N-VA) een afspraak voor een plaatsbezoek vastleggen eind deze maand, om ter plekke te tonen hoe desastreus de plannen voor hun zaken zouden kunnen uitdraaien.

Oppositieraadslid Paul Van Ham (OostWest) wou weten of er al een omgevingsvergunning was aangevraagd en stelde het gemeentebestuur als vergunningsverlenende overheid enkele kritische vragen. Maar veel antwoorden kregen de handelaars en omwonenden die speciaal waren afgezakt en lang moesten wachten, niet. Langs de ene kant begrijpelijk, omdat een gemeente meestal het openbaar onderzoek afwacht alvorens een standpunt in te nemen. Ook nu schermde burgemeester Sanne Van Looy (N-VA) dat het college eerst kennis wou nemen van alle bezwaren en opmerkingen. De vergunningsaanvraag zou overigens nog niet ingediend zijn. “Maar jullie zijn al twee jaar mee betrokken in het voortraject, jullie moeten toch al een standpunt hebben?”, bleef Van Ham vergeefs proberen. Toen er geen antwoord kwam, zei hij: “Dit gaat nog vonken geven.”

Het bestuur belooft een plaatsbezoek. De afspraak ligt al vast. 

Het bestuur belooft een plaatsbezoek. De afspraak ligt al vast. ©   kma

Op de vraag van Van Ham of de site al vastligt en waarom De Lijn dit vervoersknooppunt niet op de eigen stelplaats in Oostmalle kan ontwikkelen, kwam niet echt een antwoord. Paul Van Ham meende dat De Lijn misschien andere toekomstige ontwikkelingsplannen met de stelplaats heeft.

Het verdwijnen van minstens 40 parkeerplaatsen en één centrale leverplaats zorgt voor veel onrust. 

Het verdwijnen van minstens 40 parkeerplaatsen en één centrale leverplaats zorgt voor veel onrust. ©  kma

Het wachten was niet voor niets voor de handelaars, want ze konden na de zitting hun bezorgdheden persoonlijk uiten aan burgemeester Sanne Van Looy (N-VA) en schepen Dirk Gerinckx (N-VA). “Volgens het Agentschap Wegen en Verkeer en De Lijn gaan er drie parkeerplaatsen verdwijnen, maar in werkelijkheid is het meer dan een tienvoud, omdat de 45 parkeerplaatsen aan de overzijde niet in rekening werden gebracht”, zeggen slager Thomas Aerts van Slagerij De Tram en Wim Van Dyck van Carrosserie Robby. “Mensen die een brood willen kopen, gaan hun auto geen honderd meter verder parkeren. Ze willen snel binnen en buiten”, zegt bakkerij Van Boven. “Idem dito voor klanten van De Post.”

De betrokken handelaars en buren moesten veel geduld oefenen, want het werd een heel lange zitting.  

De betrokken handelaars en buren moesten veel geduld oefenen, want het werd een heel lange zitting.  ©  kma

De handelaars maken zich ook grote zorgen over de leveringen. Het centraal leverpunt zal niet volstaan, en omdat de middenrijstrook verdwijnt zullen er vaak opstoppingen zijn, voorspellen ze. “Er komen nog een restaurant en dierenarts bij, en dat hoppinpunt zal extra auto’s aanlokken, want het is de bedoeling dat mensen hier parkeren en dan de bus nemen. Hier zitten veel jonge, startende ondernemers”, zegt Tine Scheers van Tine’s Stoof, die denkt dat veel mensen de plannen nog niet juist bestudeerd hebben en de impact niet volledig vatten.

Hier zou het vervoersknooppunt voor een betere basisbereikbaarheid komen. 

Hier zou het vervoersknooppunt voor een betere basisbereikbaarheid komen. ©  kma

Schepen Gerinckx en burgemeester Van Looy toonden wel direct bereidheid om ter plekke te komen kijken. Er werd al een afspraak geprikt eind deze maand. “Elke bezorgdheid van jullie, is ook een bezorgdheid van ons”, zei Gerinckx.

 

 ©  kma

 

 ©  kma

 kma

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio