Eeuweling Mathilde Vankesbeeck, geflankeerd door schoonzoon François De Keersmaecker, dochter Pascale Wouters, schepen Vicky Vanmarcke en een begeleidster van het woonzorgcentrum.  

Eeuweling Mathilde Vankesbeeck, geflankeerd door schoonzoon François De Keersmaecker, dochter Pascale Wouters, schepen Vicky Vanmarcke en een begeleidster van het woonzorgcentrum.  © Leo De Nijn

Mathilde, dochter van Racing-boegbeeld Oscar Vankesbeeck, is 100 jaar: “Ik zou graag nog eens een wedstrijd bijwonen”

Muizen -

In het woonzorgcentrum De Muze in Muizen (Mechelen) is vrijdag Mathilde Vankesbeeck 100 jaar geworden. De eeuweling is de enige dochter van wijlen Oscar Vankesbeeck, oud-voorzitter van Racing Mechelen en de Belgische Voetbalbond.

Leo De Nijn

Vicky Vanmarcke (Vled-Groen-m+), schepen van Burgerzaken, kwam haar in het woonzorgcentrum in de bloemen zetten. Daar verblijft de kranige eeuweling sinds november vorig jaar.

De viering werd een babbel over Racing Mechelen. Maar dat is ook niet verwonderlijk. Mathilde Vankesbeeck is enig kind en dochter van Oscar Vankesbeeck, wiens naam in de Dijlestad voor altijd verbonden zal blijven met voetbalclub Racing Mechelen. Hij was er actief als speler en voorzitter. Oscar Vankesbeeck nam ook het voorzitterschap van de Koninklijke Belgische Voetbalbond waar. Hij verdiende niet alleen zijn sporen in de voetbalwereld, maar eveneens in de politiek als voorman van de Liberale Partij, volksvertegenwoordiger en schepen van de stad Mechelen.

Eeuweling Mathilde studeerde rechten aan de ULB te Brussel. Na de sluiting van de ULB tijdens de oorlog studeerde ze verder aan de Universiteit in Luik. Na haar studies ging ze in 1948 als advocaat aan de balie in Mechelen werken.

Mathilde Vankesbeeck.

Mathilde Vankesbeeck. © Leo De Nijn

Racing-familie

Aan de balie leerde ze Louis Wouters kennen en stapte er mee in het huwelijksbootje. Louis Wouters is eveneens een oud-voorzitter van de Belgische Voetbalbond. Dat voorzitterschap van de KBVB bleef lange tijd in de Racing-familie. De enige dochter van Mathilde, Pascale Wouters, trad op haar beurt in het huwelijk met François De Keersmaecker, huidig voorzitter van Racing Mechelen en gewezen voorzitter van de KBVB.

De honderdjarige heeft drie klein- en vier achterkleinkinderen. Met haar gezondheid gaat het nog goed. “Ik ben zo oud geworden omdat de mannen nooit de hoofdrol in mijn leven hebben gespeeld. Wat ik nog graag zou doen? Een voetbalmatch van de Racing in het Oscar Vankesbeeckstadion bijwonen. Maar de vraag is of ik nog tot boven in de tribune geraak?”, lacht ze. Waarop haar schoonzoon François De Keersmaecker de belofte maakte dat hij daar wel kan voor zorgen. (ldn)

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio