©  Federico Gambarini/dpa

G7 akkoord over 19,8 miljard dollar steun voor Oekraïne

De landen van de G7 zijn het vrijdag eens geworden over 19,8 miljard dollar, omgerekend zowat 18,7 miljard euro, steun voor Oekraïne dit jaar. Die middelen moeten de financiering van de Oekraïense overheid stutten. In het bedrag zit 9,5 miljard dollar aan nieuwe toezeggingen naar aanleiding van de G7-top in Duitsland, zo klinkt het vrijdag in de slotverklaring van de ministers van Financiën.

Bron: Belga

LEES OOK. Voor het eerst sinds begin oorlog in Oekraïne gesprek tussen Russische en Amerikaanse legerchefs: wat zeggen die tegen elkaar, en waarom?

Het geld is bedoeld als hulp voor de korte termijn. Terwijl Oekraïne een oorlog uitvecht met Rusland, moet het land in staat blijven zijn kortlopende rekeningen te betalen, is de redenering. “In 2022 verzamelen we 19,8 miljard dollar begrotingssteun, waarvan 9,5 miljard dollar recente verbintenissen ...”, klinkt het in de slotverklaring van de zeven rijke, geïndustrialiseerde landen. Het geldt dient om Oekraïne te helpen bij het aanvullen van het tekort en het verlenen van basisdiensten aan de bevolking. Het land heeft naast humanitaire steun en materiële hulp ook een dringende behoefte aan kortetermijnfinanciering, klinkt het. De Verenigde Staten nemen 7,5 miljard dollar voor de rekening, zo raakte reeds bekend.

De verklaring maakt ook gewag van nog lopende onderhandelingen binnen de G7 en internationale financiële instellingen over bijkomende aanzienlijke hulp. Daarbij kan sprake zijn van 9,5 miljard euro (10 miljard dollar) “bijkomende macro-financiële steun”.

Wederopbouw

Door de Russische inval komt Oekraïne iedere maand 5 miljard euro tekort op zijn begroting. Daarnaast is er waarschijnlijk veel geld nodig voor de wederopbouw van het land na de oorlog. De Oekraïense regering schat dat de schade van de oorlog, inclusief indirecte verliezen, kan oplopen tot 560 miljard dollar.

De ministers van Financiën van de G7-landen zijn samengekomen in de Duitse stad Bonn voor overleg over onder andere hulp aan Oekraïne. Het gaat om Duitsland, Frankrijk, Canada, Italië, Japan, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Ook de Europese Unie maakt deel uit van de G7, maar wordt niet bij de zeven onafhankelijke staten opgeteld.

Eind juni komen de regeringsleiders van de G7 samen in Elmau. Dan zou een nog groter hulppakket goedgekeurd kunnen worden.

LEES OOK. Russische zanger aangehouden voor kritiek op Poetin tijdens concert: “Onze eigen Julius Caesar”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio