©  AFP

Giro-favoriet Romain Bardet geeft plots op in de dertiende etappe

Exit Romain Bardet in de Ronde van Italië. De Fransman van Team DSM stapte ziek af in de dertiende etappe richting Cuneo. Een stevige uppercut voor de volledige ploeg. Meteen na de aankomst reageerde ploegmaat Romain Combaud bijzonder emotioneel op de opgave van zijn kopman en vriend.

Vincent Van Genechten

Bardet stond er uitstekend voor in het algemene klassement. Na een knappe tweede plek in de bergrit naar Blockhaus was de 31-jarige klimmer intussen opgerukt naar de vierde plek, op amper 14 seconden van roze trui Juan Pedro Lopez.

Maar plotse maagklachten zorgden donderdag voor paniek bij DSM. Bardet ging nog wel van start in de dertiende etappe, maar stapte al vroeg af. Hij zou verschillende minuten op het asfalt gelegen hebben en daarna in de volgwagen gestapt zijn.

Combaud: “Waren er meer dan klaar voor”

“Het is een moeilijke dag”, begon Romain Combaud in tranen aan zijn interview na de dertiende rit. “Hij is een vriend, maar ook een hele goeie jongen op de fiets. Het was vandaag mijn taak om de hele dag bij hem te blijven. Romain was sinds gisteren ziek, maar we dachten dat het mogelijk was om de rit door te komen omdat het een vrij makkelijke etappe was. ‘Waarom niet proberen en kijken hoe het morgen gaat’, dachten we.”

“De eerste twaalf ritten was Romain bijzonder sterk. Er was geen reden waarom hij dit weekend ook niet zo sterk zou zijn, maar de hitte werd hem te veel”, ging de 31-jarige Fransman verder. “Sinds gisteren had hij maagklachten en moest hij overgeven. Een klein virus dat wel zal overgaan, maar het is nu zo. Hij is een grote kampioen en hij zal terugkomen, daar ben ik zeker van. We trainden samen voor deze Giro en waren er meer dan klaar voor. Vandaag doet het pijn, maar we moeten doorgaan.”

Bardet was met eindwinstambities afgezet naar Italië. Hij was in de voorbereiding op de Giro nog de beste in de Tour of the Alps. De Fransman werd eerder in zijn carrière al een keer tweede (2016) en derde (2017) in de Tour de France.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio