Dit heeft het Overlegcomité beslist: vanaf maandag geen mondmasker meer op trein, tram, bus en metro

De coronabarometer, die sinds maart dit jaar op code geel stond, wordt gedeactiveerd. Dat heeft het Overlegcomité vrijdagnamiddag beslist. Als gevolg daarvan verdwijnt vanaf maandag 23 mei de mondmaskerplicht in het openbaar vervoer. Ook het Passenger Locator Form (PLF) moet niet meer ingevuld worden na de meeste reizen.

debnBron: PRpro

De coronabarometer staat al sinds maandag 7 maart op code geel, de laagste van de drie codes, en wordt zoals verwacht vanaf volgende maandag dus helemaal gedesactiveerd. Reden daarvoor is het dalende aantal besmettingen en nieuwe ziekenhuisopnames.

Het reproductiegetal blijft bovendien lager dan 1, wat wijst op een duidelijk zwakkere viruscirculatie, en ook het aantal ingenomen bedden op intensieve zorgen schommelt al geruime tijd rond de 100 - ver onder de vooraf vastgelegde drempel van 300.

Nog wel mondmasker bij dokter en apotheek

Met de deactivering van de barometer gaat vanaf maandag ook de mondmaskerplicht op het openbaar vervoer op de schop. Geen mondmaskers meer dus op de trein, tram of metro. Op sommige internationale treinen moeten reizigers voorlopig wel nog een mondmasker dragen. Dat is onder meer het geval op de nachttrein naar Oostenrijk en op Thalys-treinen van en naar Duitsland.

Op verschillende plaatsen zal wel nog een mondmasker gedragen moeten worden. Dat is het geval in ziekenhuizen, bij de dokter, de apotheker, bij thuisverpleging of bij een doktersbezoek thuis. In de woonzorgcentra moet het personeel het ook nog dragen. Bezoekers mogen het wel aflaten. En bij de tandarts, de kinesist, de psycholoog, … is het de zorgverlener zelf die beslist.

Reizen naar ons land wordt ook weer een stuk makkelijker. Zo verdwijnt het verbod op niet-essentiële reizen van buiten de Europese Unie. Ook andere verplichtingen zoals de quarantaine van 10 dagen, het testen op dag 1 en 7, het invullen van het Passenger Locator Form en het voorleggen van het Corona Safe Ticket (CST) vervallen. Tenminste, indien je niet uit een land komt waar nieuwe, zorgwekkende varianten zijn opgedoken.

Het Overlegcomité nam ook een aantal beslissingen wat betreft crisisbeheer. De regeringen willen ‘verdedigingslinies’ zoals testing, contact tracing, vaccinatie en ventilatie duurzaam verankeren. Ze vragen daarvoor advies aan het ‘Covid Focal Point’, dat daarvoor nauw zal samenwerken met de deelstaten.

De coronabarometer met de verschillende kleurcodes die aangeven welke restricties er gelden, verdwijnt ook in de schuif. Officieel heet het dat de barometer “gedeactiveerd” wordt. Mocht er in het najaar een nieuwe coronagolf opduiken, kan die echter weer uit de koelkast worden gehaald.

Ook het CST wordt nog niet definitief begraven. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) krijgt van het Overlegcomité de opdracht om de epidemiologische meerwaarde van het CST en de plaats ervan in de barometer te onderzoeken.

Er zal ook onderzocht worden of en hoe een extra boosterprik voor een betere bescherming tegen een eventuele nieuwe golf kan zorgen.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio