Mensen met alle achtergronden bij elkaar brengen rond textiel. 

Mensen met alle achtergronden bij elkaar brengen rond textiel. © Sarah Van Looy

Doek vzw brengt mensen samen rond textiel: “We maken nog steeds kennis met nieuwe technieken”

Mortsel -

Doek vzw treedt met zijn project Bind op de voorgrond in de Antwerpse zuidrand. “Wij zijn een community die mensen met passie voor textiel bij elkaar brengt. We spreken alle lagen van de bevolking aan om onze interesse in en de verhalen achter de stoffen te delen”, vertelt Lies Van Assche van Doek vzw.

Filip Spoelders

De afgelopen jaren concentreerde de werking van Doek zich voornamelijk op Antwerpen. Maar met een basiskamp in Mortsel gaat de vzw zich nu verder over Vlaanderen verspreiden, te beginnen met de Antwerpse zuidrand.

“Met onze community verbinden we kunstenaars, vormgevers, makers, dragers, onderzoekers en wetenschappers rond textiel. Omdat we alle lagen van de bevolking aanspreken, brengen we mensen samen die elkaar anders nooit zouden ontmoeten. Ze hebben meteen een onderwerp om over te praten of om aan te voelen. Want of het nu om een kledingstuk gaat of om een tafelkleed, iedereen wil automatisch eens aan de stof voelen”, zegt Lies.

Lams Kardan, iedereen kan zijn eigen werk aanvullen.

Lams Kardan, iedereen kan zijn eigen werk aanvullen. © Doek vzw

Naast het sociale karakter heeft de werking van Doek ook een historische functie. Want breien mag dan opnieuw hip zijn, er zijn nog veel technieken die stilaan samen met onze grootouders verdwijnen.

“Daarom hechten we niet alleen belang aan de technieken op zich maar ook aan de verhalen en de emotionele waarde achter textiel. Onlangs kwam een vrouw me vertellen hoeveel belang ze hecht aan een trouwkleed dat haar moeder had gemaakt. Aangezien het kleed zo zwaar was, zakte het geheel door en was het veel te groot. Toch blijft ze het kleed bewaren.”

Eén van de deelprojecten waar Doek vzw momenteel aan werkt is Bind. Met de steun van Streekvereniging Zuidrand trekt de vereniging dit jaar gedurende twee periodes langs de bibliotheken van Mortsel, Hove, Edegem, Kontich, Borsbeek, Lint en Aartselaar.

Handschoenen met fijne prints breien.

Handschoenen met fijne prints breien. © Inguna Krastina

“In een bibliotheek komen alle generaties met uiteenlopende achtergronden wel eens een keer langs. Daarom ontdekken we tijdens onze ontmoetingsateliers nog steeds nieuwe technieken. Een dame uit Letland, die in Lint woont, toonde ons hoe ze handschoenen kan breien met zeer gedetailleerde prints en erg dunne draden. In Kontich maakten we kennis met de Lapzussen. Deze groep maakt merklappen, een vorm van borduren. Eén van de leden werkt aan een ganzenbord, echt prachtig.”

De verhalen en technieken die tijdens de ateliers naar boven komen, worden voortaan bewaard. “We documenteren ons door de verhalen van de mensen op te schrijven en we maken ook beelden. Het is de bedoeling om alles nadien in een verhalenboek te bundelen zodat ook oudere technieken niet verloren gaan”, vult Cosima Bas van Doek vzw aan.

Een ganzenbord borduren op een merklap.

Een ganzenbord borduren op een merklap. © Katleen Gils

Er zal ook een mobiel kunstwerk worden gemaakt dat na afloop van het project in maart 2023 langs de bibliotheken zal trekken. “Tot slot maken we een eigen Lams Kardan, waarin één van onze Afghaanse medewerksters gespecialiseerd is. Het principe is dat we met een stuk stof beginnen en dit laten rondgaan. Iedereen kan het een stuk aan zetten met zijn of haar eigen specialiteit.”

Op 3 juni volgt nog een ontmoetingsatelier in de bib van Aartselaar. Na de zomer volgt een tweede ronde.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio