Bij een fouille kon een keukenmes worden onderschept. 

Bij een fouille kon een keukenmes worden onderschept. ©  BELGA

Tanden uitgeklopt en met keukenmes naar fuif: gebrek aan bewakingsfirma’s bezorgt jeugdverenigingen kopzorgen

Malle -

Tijdens de fuif La Nuit Fatale van de Chirojongens van Oostmalle vorige maand werd een 17-jarige de tanden uitgeklopt en kon aan de ingang bij een fouillering een keukenmes worden onderschept. Blijkbaar is het voor jeugdverenigingen enorm moeilijk om bewakingsfirma’s te vinden voor de security op fuiven. De gemeente Malle onderzoekt nu of er met randgemeenten kan worden samengewerkt om bewakingsfirma’s voor verschillende fuiven in de regio vast te leggen.

Raadslid Tom Lauryssen (Vlaams Belang) kwam op de jongste gemeenteraad nog eens terug op de incidentrijke La Nuit Fatale-fuif in Malle. Volgens hem had de Chiro op zijn fuifaanvraag ingevuld dat er een bewakingsfirma zou komen, maar bleek dat finaal niet het geval.

In overleg met de gemeentelijk veiligheidscoördinator en de lokale politie Voorkempen werd beslist dat de fuif kon doorgaan met leiders en ouders als beveiligers. Zij voerden dan ook oppervlakkige fouilleringen uit.

Omdat korpschef Geert Smet bij het begin van de gemeenteraadszitting het jaarverslag van politiezone Voorkempen voorstelde, had Lauryssen daar uitdrukkelijk de vraag gesteld of burgers mensen mogen fouilleren. “In geen geval”, was het antwoord van de korpschef. Maar dat werd door jeugdschepen Elisabeth Joris (DBM) genuanceerd. “We hadden voor de fuif afgesproken met de politie om de chirojongens zelf oppervlakkige fouilleringen te laten doen, omdat de bewakingsfirma had afgehaakt. En gelukkig maar, want er werd een keukenmes onderschept. Die jongens hebben dat zeer goed opgelost. De kerel moest zijn mes inleveren, mocht de fuif binnen en kreeg het na afloop terug. Een juiste afweging van die jongeren, want stel dat ze hem de toegang ontzegd hadden en het tot een ruzie was gekomen?”

Geen verboden wapen

Lauryssen vroeg zich af waarom iemand met een mes op zak naar een fuif komt: “Tenzij het een visser is om een visdraad door te snijden.” Hij vond het nog gekker dat het mes na afloop om 3u ’s nachts werd teruggegeven. “Spijtig genoeg mogen wij die voorwerpen niet in beslag houden. Het ging in dit geval om een keukenmes, wat niet onder de verboden wapens valt”, legde burgemeester Sanne Van Looy (N-VA) uit. “Maar we gaan bekijken hoe we dit soort voorwerpen in de toekomst toch kunnen bijhouden zonder juridisch in de fout te gaan.”

Iedereen was akkoord dat het een probleem is dat jeugdverenigingen geen bewakingsfirma’s meer vinden om fuiven te beveiligen, terwijl ze wel nodig zijn. Zo werd een 17-jarige op diezelfde fuif uit het niets de tanden uitgeslagen.

“Blijkbaar hebben veel bewakingsagenten in de coronaperiode een andere job gezocht”, legde schepen Joris uit. Raadslid Kirsten Dewalheyns (Progressief Malle) stelde voor om via een aankoopcentrale te werken samen met buurgemeenten, zodat securityfirma’s ineens meerdere opdrachten kunnen binnenrijven. Dat maakt het voor hen financieel interessanter om een fuif te beveiligen. Burgemeester Van Looy gaf aan dat deze piste momenteel wordt onderzocht. Er zouden in overleg met de politie dan ook enkel securityfirma’s met een goede reputatie kunnen meedingen, want sommige bewakingsfirma’s lokken met hun intimiderende aanwezigheid juist extra geweld uit.

“We hebben nu in elk geval met de Chiro en de andere verenigingen afgesproken dat ze ons tijdig moeten verwittigen als ze geen bewakingsfirma vinden. Dan zorgen wij, vanuit de gemeente, mee voor een oplossing”, aldus nog de burgemeester.

 

 ©  DVH

(kma)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio