Cenk T. en parketmedewerkster Duygu C. 

Cenk T. en parketmedewerkster Duygu C. ©  rr

Rechtszaak tegen parketmedewerkster die opdook in Operatie Sky uitgesteld

De dossiers die voortkomen uit de kraak van Sky ECC blijven tot procedurele veldslagen leiden. Vrijdag werd de zaak tegen een corrupte parketmedewerkster uitgesteld omdat de rechtbank eerst een tussenvonnis moet vellen.

Sam Reyntjens

De 27-jarige Duygu C. werkte tot het losbarsten van Operatie Sky op het parket bij de strafuitvoeringsrechtbank in Antwerpen. Uit de gekraakte berichten van Sky ECC was gebleken dat ze met de gebruikersnaam van een collega informatie had opgezocht in de computersystemen van justitie. Die info zou ze aan haar neef Cenk T. (23) hebben doorgespeeld, hij bezorgde alles op zijn beurt aan gebruiker ‘kiamotors’ op Sky ECC die door de speurders geïdentificeerd werd als Nouh H.

Het was de advocaat van Nouh H. die vrijdag als eerste opperde dat de rechtszaak geschorst moest worden. In een ander dossier uit Sky ECC had advocaat Frank Scheerlinck al een klacht ingediend tegen een speurder omwille van valsheid in geschriften. Er zou volgens hem een vals proces-verbaal gebruikt zijn om de Franse onderzoeksrechter ervan te overtuigen de server van Sky te blijven tappen. Volgens Scheerlinck moet zijn klacht over dat mogelijk vals pv eerst onderzocht worden voor de zaken die voortkomen uit Sky ECC worden behandeld.

“Waarom zo snel voor de rechtbank?”

Advocaat Scheerlinck wil daarnaast ook dat het dossier terug naar de kamer van Inbeschuldigingstelling gestuurd wordt voor een controle van de bijzonder opsporingsmethoden. “Alle informatie komt uit het stamdossier en wij mogen niet zien hoe dat verlopen is”, aldus Scheerlinck. “Waarom heeft men deze zaken toch zo snel voor de rechter gebracht?”

Hij kreeg bijval van Kris Luyckx, de advocaat van Cenk T. “De logica zou zijn dat het moederdossier eerst afgesloten wordt”, zei die. Ook Luyckx had eerder al zijn vragen gesteld bij het mogelijk vals pv.

LEES OOK. El Magico dient klacht in tegen speurder achter Operatie Sky: “Tap verlengd op basis van vals proces-verbaal”

“We schuiven steeds verder op, hier heeft men 170.000 gebruikers getapt. Wat is het volgende? Gaat men alle Telenet-gebruikers beginnen tappen? Er moet een lijn getrokken worden”, aldus Luyckx. “Al maak ik me geen illusies over de klacht tegen de speurder, er zal van het parket geen vordering komen, misschien komt er wel enige duidelijkheid.” Hoewel Duygu C. de feiten al bekende en zelf niet als gebruiker van Sky ECC vervolgd wordt, deed ook haar advocaat zijn duit in het zakje. “We moeten hier kunnen rekenen op onafhankelijke rechters met ballen, Sky is the limit.”

Volgens het federaal parket is uit een controle in het moederdossier al gebleken dat de infiltratie gemachtigd was. Over het mogelijk valse pv nam het parket eerder al standpunt in. “Het gaat om een ontwerp dat per ongeluk in het dossier terecht is gekomen”, luidde het eerder.

De rechtbank nam de zaak in beraad en zal binnen twee weken een tussenvonnis vellen.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio