KMO-zone Stuyvenberg in Rumst © Google Maps

Buren ergeren zich aan overnachtende vrachtwagenchauffeurs

Rumst -

Bewoners van de Doelhaag- en de Hollebeekstraat ergeren zich aan overnachtende chauffeurs op de VCR-site in hun buurt. Die zorgen volgens hen voor lawaai- en rookhinder. Burgemeester Jurgen Callaerts zegt de klachten te begrijpen en te doen wat hij kan en mag.

Op sociale media plaatsten verschillende bewoners klachten over buitenlandse vrachtwagenbestuurders die er volgens hen wonen. Ze verbranden volgens de meldingen ter plaatse hun afval, maken lawaai en laten hun camions urenlang draaien.

Geparkeerde vrachtwagens op de VCR-site © Google Maps

In hun berichten viseren ze ook de burgemeester die volgens hen geen oren heeft naar hun klachten. “We hebben deze feiten meermaals aan de gemeentelijke diensten en de politie gemeld maar tot op heden wordt niet opgetreden.”

Op heterdaad betrappen

Burgemeester Jurgen Callaerts (N-VA) zegt de opmerkingen inderdaad te kennen en benadrukt dat hij de overlast wel degelijk begrijpt. Maar de opmerking dat een en ander oogluikend wordt toegestaan, ontkent hij.

“Geregeld heb ik met de politie al samengezeten. We kunnen niets doen tegen het feit dat vrachtwagens op dat privéterrein parkeren. Maar vuur stoken of overnachten mogen ze niet. Maar we kunnen alleen optreden als we ze op heterdaad betrappen. Vaker dan men denkt checkt de politie deze buurt. Dat gebeurde woensdagavond nog waarbij een PV werd uitgeschreven omdat de aanmaning was verlopen.”

Maar ook dan moet volgens de burgemeester een wettelijke weg volgen. “Het meest efficiënte is het opleggen van dwangsommen. Maar dat kan ten vroegste na een officiële waarschuwing, gevolgd door een hoorzitting en ten slotte een termijn waarbinnen de ongeregeldheden moeten worden weggewerkt.” Die dwangsom bedraagt 400 euro per dag.

De burgemeester zegt wat dit betreft een beetje met de handen in het haar te zitten. “Eenzelfde situatie doet zich trouwens voor in deelgemeente Terhagen waar ook tal van bedrijfjes de oude steenbakkerijsites als locatie voor hun activiteiten gebruiken. En ook daar treden we op. Maar het lijkt soms dweilen met de kraan open.”  (jw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners