© Shutterstock

Mechelse dealer die beweerde dat hij als burgerinfiltrant werkte voor de politie loopt 18 maanden cel op

Mechelen -

De Mechelse correctionele rechtbank heeft een 43-jarige Mechelaar schuldig bevonden aan de handel in drugs. Hij liep achttien maanden cel met uitstel op. De man zelf hield tijdens het proces vol dat hij probeerde in contact te komen met een belangrijke dealer en dat hij die informatie zou delen met een bron bij de politie.

Theo Derkinderen

De politie was een onderzoek gestart naar B.D. toen zijn naam opdook in het andere dossier. Een man had verklaard dat hij regelmatig drugs aankocht bij de Mechelaar. Daarop hielden speurders de woning van B.D. in de gaten en toen er iemand aanbelde en korte tijd later weer vertrok, werd die persoon aan een controle onderworpen. De man verklaarde dat hij voor 200 euro aan cocaïne had aangeschaft bij B.D.

Onmiddellijk nadien voerde de politie een huiszoeking uit bij B.D. en vond er een kleine hoeveelheid cocaïne en 400 euro cash. “Meneer gaf toe dat de drugs van hem waren, maar dat die louter voor eigen gebruik waren. De handel ontkende hij. Geconfronteerd met de verklaringen van twee afnemers zei B.D. dat ze logen”, lichtte de openbare aanklager toe.

Twee pinten

Toch was het parket van oordeel dat B.D. wel degelijk drugs verhandelde. Er werd ook verwezen naar de teruggevonden berichtjes in de gsm van de man. “Zo stond ‘twee pinten drinken’ voor twee gebruikershoeveelheden cocaïne en troffen de speurders ook een berichtje aan met duidelijke boodschap ‘contacteer me maar als je iets nodig hebt’.”

B.D. kwam tijdens zijn proces met een op zijn minst vreemd verhaal. “Hij stond in contact met een speurder van de Leuvense politie. Omdat mijn cliënt zelf gebruiker is, balanceerde hij op de rand van het drugsmilieu en probeerde hij als burgerinfiltrant zo dicht mogelijk bij een belangrijke bovendealer te geraken. De informatie die hij bekwam, zou hij doorspelen aan zijn bron bij de politie”, zei advocaat Bart Vanmarcke.

Geen bijkomend onderzoek

De strafpleiter verwees ook naar een proces-verbaal waarin te lezen stond dat de man wel degelijk een contact had met een speurder van het Leuvense drugteam. Hij vroeg aan de rechtbank om bijkomend onderzoek te laten uitvoeren om bij de speurder in kwestie bevestiging te kunnen krijgen van het verhaal. De rechter nam het dossier grondig door en vond evenwel voldoende bewijzen dat de Mechelaar zich schuldig had gemaakt aan het verhandelen van drugs. De vraag tot bijkomend onderzoek werd afgewezen. Ze legde hem achttien maanden cel en een boete van 8.000 euro op, allebei met uitstel. tdk

MEER OVER Rechtbank Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio